Ferenc pápa: A misszió a Lélek ingyenes ajándéka Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. május 24. vasárnap

A Szentatya üzenetet küldött a Pápai Missziós Műveknek abból az alkalomból, hogy a napokban tartották volna éves közgyűlésüket, amelyet el kellett halasztaniuk a koronavírus-járvány miatt. Ferenc pápa arra buzdítja a szervezetet, hogy missziójuk az imára és a szeretetcselekedetekre alapozva haladjon előre.

Az evangélium hirdetése teljesen más, mint bármely politikai, kulturális, pszichológiai és vallási prozelitizmus [erőszakos térítés – a szerk.] – szögezi le üzenetében Ferenc pápa, melyben a keresztény misszió alapjairól elmélkedik.

A küldetés megkülönböztető jegyeiről szólva elsőként a vonzást emeli ki a Szentatya:

az Egyház a vonzás által növekszik a világban,

nem a prozelitizmusnak köszönhetően. Fontos a hála és az ingyenesség, mert a missziós lelkület nem gondolkodás, számítgatás következménye, hanem a hála visszatükröződése. A misszióhoz alázatra van szükség, valamint arra, hogy elősegítsük és ne komplikáljuk a dolgokat, felesleges nehézségekkel terhelve az emberek életét. További jellemzőként az élethez való közelséget említi a pápa, mert a misszió ott és úgy jut el az emberekhez, ahol élnek. Isten népének hitérzéke (sensus fidei), illetve a kicsinyek és a szegények előtérbe helyezése is a küldetés meghatározó jegye. Ezek

nem választható opciók az Egyház számára

– szögezi le a pápa.

Arra buzdít, hogy a missziós lelkület az ima és a szeretetcselekedetek útján haladjon előre. Utal a misszió megvalósításának útját kísérő esetleges negatívumokra is: ha önmagukat és kezdeményezéseiket reklámozzák, ünneplik; ha a közösségeket ellenőrizni akarják ahelyett, hogy szolgálnák őket; ha egyes társadalmi osztályokat fontosabbnak tekintenek másoknál. Negatív jellemzőként említi továbbá az elvontságot és a funkcionalizmust is.

Ferenc pápa többek között arra buzdítja a Pápai Missziós Műveket: őrizzék meg s fedezzék fel újra beilleszkedésüket Isten népe körébe azáltal, hogy bekapcsolódnak az emberek életébe és az egyházi hálózatba; maradjanak meg az ima és az adománygyűjtés gyakorlatában, új utakat is keresve; kerüljék el, hogy túlzottan összpontosítsanak a pénzügyi támogatások szerzésére; a pénzalapok felhasználásakor figyeljenek a közösségek alapvető szükségleteire, és

ne feledkezzenek meg a szegényekről.

Szent Ignác szavaival zárja üzenetét a Szentatya, kérve a szervezet tagjait, hogy munkájukat végezzék úgy, „mintha minden tőlük függene, annak tudatában, hogy valójában minden Istentől függ”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments