Szupergéphálózat sikerei a koronavírus ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. március 22. vasárnap

Egy egyszerű alkalmazás, a Folding@home letöltésével segíteni lehet a koronavírus elleni küzdelmet, annak, akinek jó számítógépe van. Világszerte elég sokan állították a gépüket a jó ügy érdekébe. A kutatók komplex számítástechnikai feladatait segítő hálózat mostanra 470 petaflopsnyi számítási kapacitással rendelkezik, amivel jelenleg gyorsabb, mint a világ hét legerősebb szuperszámítógépe összesen – írja a Tom's Hardware.

A Folding@Home több mint kétszer gyorsabb a világ legerősebb szuperszámítógépénél, a Summitnál, ami hosszú távon a 149 petaflopsot tudja tartani. Ez a gép két héttel ezelőtt szintén beszállt a küzdelembe, és már talált is 77 olyan gyógyszerkeveréket, ami hasznos lehet a vírus ellen. A bámulatosan erős hálózat már ért is el sikereket, múlt héten a segítségével sikerült modellezni az új koronavírus sejtekbe való behatolásra használt fehérjéjét működés közben.
Az alkalmazás hatalmas népszerűsége miatt voltak is átmeneti problémák, hirtelen ugyanis elfogytak az egyes felhasználók gépeire kiküldött feldolgozandó egységek, azóta azonban a Folding@Home kiterjesztett kapacitással működik és folyamatosan állítja elő ezeket.

(index.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés