Csökkent a légszennyezettség Kínában, de...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. március 21. szombat

Megjelent az Európai Űrügynökség (ESA) részletesebb, tavaly december 20-tól idén március 16-ig tartó elemzése a kínai légszennyezettség és az új koronavírus-járvány összefüggésében. Az adatok szerint körülbelül 40%-kal esett a kínai városokban a nitrogén-dioxid-koncentráció a gyárak, erőművek és a közlekedés leállása miatt.

Mióta viszont kezd gyengülni a járvány Kínában, március eleje óta több tartományban enyhítették a biztonsági intézkedéseket: kinyitnak az iskolák, nyilvános helyek, gyárak, az emberek kezdenek újra dolgozni.  Ez a műholdas adatokról készült animáción is látszik, hogy amint enyhültek a szabályok, március elejétől újra elkezdett nőni a nitrogén-dioxid-koncentráció. Pedig Kínában a légszennyezettség előkelő helyet foglal el a halálozási okok közt. 
Az új adatok a Copernicus Sentinel-5P műholdon lévő Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) nevű eszközről származnak, de hasonló adatokat közölt a NASA is február végén. Ezeken az látszott, hogy először Vuhan környékén kezdtek csökkenni a számok, majd az egész országban.
A koronavírus decemberi kitörése után Vuhanban szigorú intézkedéseket vezettek be, januárban gyárakat zártak be, kijárási tilalmat rendeltek el, hogy megállítsák a vírus terjedését. Ez a nitrogén-dioxid-szint drámai csökkenéséhez vezetett, mivel ez főleg az erőművek, ipari létesítmények és közlekedési eszközök miatt szokott túl magas lenni.   
Az ESA cikke azt is megjegyzi, hogy a levegő koronavírus miatti tisztulása egybeesett a kínai újévvel, amikor egyébként is csökkenni szokott a koncentráció, hiszen ilyenkor ott mindenki szabadságra megy, leáll a gyárak termelése.
Az EU által üzemeltetett CAMS (Copernicus Atmoszféravizsgáló Szolgálat) csökkenést érzékelt a legnagyobb szennyezést okozó finom részecskék koncentrációjában is.
Claus Zehner, a Copernicus misszió vezetője azt mondta, hogy a 40 százalékos esés egy tág becslés, mivel a károsanyagszintekben az időjárás is jelentős szerepet játszik, ezért nem lehet teljesen pontos számot mondani.
Az ESA március 13-i videójában Olaszország és Európa fölött is megfigyelhető a levegő tisztulása, miután ott is bevezették a biztonsági intézkedéseket.
(index.hu)

You have no rights to post comments