Ferenc pápa elvetette a cölibátus részleges feloldását

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. február 12. szerda

Ferenc pápa elutasította azt a tavaly októberben több püspök által is kezdeményezett javaslatot, amely szerint engedélyeznék, hogy a világtól elzárt távoli helyeken nős férfiak is szolgálhassanak katolikus papként. A cölibátus részleges feloldását tartalmazó döntés szerdán egy Vatikánban kiadott pápai levélben hozták nyilvánosságra. A „liberálisnak” tartott egyházfő döntése sokakat meglepett, mert úgy tűnt, a több reformot is támogató pápa nyitott arra, hogy azokon a helyeken, ahol nagyon nehéz utánpótlást találni, nős férfiak is szolgálhassanak papként.

A csalódottak most attól tartanak, a hét évvel ezelőtt egyházfővé választott Ferenc pápasága inkább a szavakról, mintsem a valódi reformokról szól majd.
A The New York Times értesülései szerint Ferenc tanácsadói már közölték az egyházfővel, hogy befolyása – különösen a migráns- és menekültügyekben – csökkenőben van a világban, s elképzelhető, hogy a pápa most az egyházra koncentrál majd, ahol meghatározó befolyása a törvények szerint is megkérdőjelezhetetlen.
A vatikáni Amazonas-szinódus tavaly ősszel szavazta meg a szóban forgó javaslatot, amely így az egyházfő elé került. Az Amazonas-térség 184 voksolásra jogosult püspöke közül 128 szavazott igennel a reformra, és csak 41 ellenezte.
A helyi katolikus egyháznak régi problémája, hogy a 7,8 millió négyzetkilométeres terület sokszor iszonyatosan nehezen megközelíthető falvainak 85 százalékában a hívek nem jutnak el hetente misére, de akad olyan vidék, ahol éveken át nincs szertartás a túl kevés pap miatt. Ezért merült az fel, hogy olyan, hitéletükben hiteles, s példás családi hátterű, akár gyermekes világi férfiak is mutathassanak be misét, akik már állandó diakónusként szolgálnak. Felszentelésük után részidős papi szolgálatot végezhetnének, saját világi munkájuk mellett látnák el az egyházi feladatokat egy közösségben.
A több mint 30 oldalas apostoli buzdításban a 82 éves argentin pápa rámutatott, hogy új módszereket kell találni arra, hogy több pap vállaljon szolgálatot a régióban, valamint ki kellene terjeszteni az állandó diakónusok szerepét. A katolikus egyház diakónusai házasok is lehetnek, és egyebek mellett keresztelhetnek, eskethetnek, temethetnek, azonban szentmisét nem mutathatnak be.
(hvg.hu, index.hu)