Szlovákiának vissza kell vonnia aláírását az Isztambuli Egyezményről...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. február 11. kedd

Az Isztambuli Egyezményt korábban a szlovákiai keresztény egyházak képviselői is elutasították. Keresztény és családvédő szervezetek már korábban imával összekötött csendes gyülekezést hirdettek az államfői palota elé keddre, hogy így kérjék az Isztambuli Egyezmény elutasítását az államfőtől.

A nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó dokumentumot szlovák részről Iveta Radicová liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában. Az egyezményt ugyanakkor Szlovákia, számos más európai országgal közösen, nem ratifikálta, tavaly pedig a pozsonyi parlament a ratifikációs folyamat leállításáról fogadott el határozatot - írta az MTI.
A szlovák miniszterelnök közölte, hogy kormánya már a közeljövőben döntést hoz az egyezményen szereplő aláírás visszavonásáról, és ezzel összefüggésben felszólítják Zuzana Caputová szlovák államfőt, hogy adjon meghatalmazást a kormány valamelyik tagjának arra, hogy ezt a lépést kivitelezhesse.
A szlovák kormányfő mostani bejelentésének előzménye, hogy Caputová - akinek volt pártja, a balliberális Progresszív Szlovákia (PS) a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) egyik kihívója lesz a február végi parlamenti választáson - már hosszabb ideje próbálja gátolni azt, hogy Szlovákia kifaroljon a vitatott egyezményből.
Caputová a kormányfő mostani bejelentésére - amely a három legfőbb közjogi méltóságnak a témában tartott hétfői egyeztetése után hangzott el - úgy reagált, hogy felszólította a kormányt: forduljon az alkotmánybírósághoz, kérve annak megállapítását, hogy az Isztambuli Egyezmény "Szlovákia jogi és értékrendi környezetébe illeszkedik-e."
A hétfői találkozó harmadik résztvevője, Andrej Danko parlamenti elnök az államfő javaslatát "alibikeresésnek és időhúzásnak" minősítette. Ez utóbbival vélhetően arra utalt, hogy a február végi parlamenti választások után akár egy olyan kormány is hatalomra kerülhet Szlovákiában, amely az egyezmény elutasításáról másképpen vélekedik majd. A február 29-re kitűzött választást egyébként az ország történetének legkevésbé előrelátható voksolásnak tartják az elemzők, ennek egyik oka, hogy legalább 4-5 olyan párt van, amelynek támogatottsága alulról vagy felülről súrolhatja a bejutási küszöböt.
(index.hu)

You have no rights to post comments