A mai ciklon-vihar nem az utolsó...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. február 10. hétfő

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség részletes térképeken vázolta fel, milyen jövő vár Európára, ha továbbra sem történik érdemi lépés a globális felmelegedés megállítása érdekében.

A klímaváltozásról szóló adatokat már korábban nyilvánosságra hozták, most azonban részletes térképen bárki rá tud keresni, hogy ez mit jelent az ő lakóhelyére nézve, és mit jelentene akkor, ha a felmelegedés megállítása érdekében sikerülne csökkenteni vagy legalább közepes szintre hozni a kibocsátást.  A szakemberek azt várják, hogy talán a döntéshozók is megnézik a térképeket, még ha a hosszas jelentéseket nem is szívesen olvasgatják.
Elkerülhetetlen lesz a tengerszint emelkedése, ami a szakemberek szerint ha így haladunk, akár egy méter is lehet, ami azt jelenti, hogy több várost is elönthet a víz Angliában, és olyan városokat is veszélyeztet majd az áradás, mint Hága vagy Rotterdam.
De nem csak az áradás rendezi majd át Európa térképét, ugyanis Spanyolország, Franciaország és Portugália területeinek jelentős részén az elsivatagosodás ellen kell majd küzdeni. A melegebb nyarak miatt számolni kell az erdőtüzekkel is Európa teljes területén.
Északon melegebb és csapadékosabb lesz a nyár, de a középső területeken is fel kell készülni arra, hogy ősszel és télen jelentősen megnövekszik a csapadék mennyisége.
Az előrejelzések szerint ha nem sikerül 2 fok alá csökkenteni a felmelegedést, akkor Magyarországon sokkal gyakrabban fordulnak majd elő szélsőséges időjárási viszonyok.
A térképeken jól látszik, hogy Magyarországot az aszály fenyegeti, és az előrejelzések szerint az éghajlatváltozást érezhetően megsínylenék  a mezőgazdaság bevételei is. Télen jóval több csapadékra lehetne számítani, és nyáron is megnőne a csapadék mennyisége, miközben az előrejelzések szerint rendkívüli módon növekedne az erdőtüzek esélye is hazánkban.
(index.hu)