Virág Péter: Lelki tisztítókúra - 5. rész

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. január 07. kedd

Érzelmeink megtisztítása - Örülj, hogy érzel!

Érzel örömöt és bánatot, felbuzdulsz és elcsüggedsz, nekiiramodsz és meghátrálsz, bátor vagy és félsz is egyben. Szánalmat érzel a megtörtség láttán, de ugyanakkor vádolod a tehetetlenségéért. Segítenél teljes szívedből, de aggódsz, hogy kihasználnak. Őszinte kitárulkozásra vágysz, de remegsz az elutasítástól. Felvállalnád önmagad, de úgy érzed a valódi éned nem szerethető. Nagyszerű terveket dédelgetsz magadban, de ha megosztanád másokkal, akkor a valóságtól elrugaszkodottnak ítélnének, ezért inkább hallgatsz. Stb.

Összetett lény vagy, örülj, hogy ennyi félét érezhetsz!
Figyeld meg őket! Miért támadt benned, mit mond neked, mi lehet mögötte?
Nem kell legyőznöd, elfojtanod vagy megvetned az érzéseidet. A legnyíltabban jeleznek neked önmagadról. Az, hogy milyen helyzetben hogyan érzed magadat, egy jelentés. Ne haragudj az érzéseidre, nem tehetnek róla, hogy ilyen őszinték veled.
Vizsgáld meg, mit üzennek, mire késztetnek! Ha, pl. dühöt érzel, jogos-e a dühöd, mert érzékeny vagy az igazságtalanságra. Ha egy helyzetben tanácstalanságot érzel, elbizonytalanodsz, akkor lehet, hogy lassítanod kell. Gondolkodj el, ne kapkodj! Ha mindenbe azonnal beleugranál, mert hirtelen természetű vagy, akkor tudd magadról, hogy meg kell tanulnod tízig számolni, mielőtt igent mondasz valamire. Ha meg túl sokáig hezitálós vagy, akkor ismerkedj meg a döntéshozás útjaival.
Állj meg egy-egy érzés fölött és vizsgálódj. Összetett lény vagy el ne feledd! Figyelj az érzéseidre, majd használd az eszed, emlékezz mi történt ilyen helyzetben, figyelj a lelkiismeretedre, bátorítsd az akaratodat és dönts mindezek birtokában lényed középpontjában, a szívedben.
Nem a „hallgass a szívedre” szlogent hirdetem, mert azt félreértelmezve úgy használják, hogy hallgass az érzéseidre. Én nem ezt mondtam. Ne hozz döntést az érzéseid alapján! Gazdagságnak tartsd, hogy érezhetsz, figyeld meg őket mikor, miért jönnek, de szűrd át a többi filtereden is a dolgot mielőtt döntenél.
Élj érzelemgazdag életet, de ne élj ösztönlényként, hanem Isten Lelkének vezetésével.

Érzelmeink megtisztítása - Sovány szellem, kövér lélek

Érezted már úgy, hogy túl vékony vagy, mint kevés vaj, a túl nagy szelet kenyéren? Érezted erőtlennek magadat a túl nagy terhek alatt? Érezted már, hogy nem bírod tovább szorítani a korlátot és mindjárt elsodor a vihar?
Mikor kezded már meglátni, hogy TE vagy az, aki még mindig ízt adsz a kenyérnek! Mikor ismersz rá izmos vállaidra, hiszen TE még mindig cipeled a terhet! Mikor fogod fel, hogy már csak TE állsz a korlátba kapaszkodva, mikor mindenki mást, már rég elsodort a vihar!
Lehet, hogy sovány vagy szellemben, de kövér vagy lélekben. Éppen ezeken a folyamatokon keresztül hizlalódsz.
Keserű az étel? Nem kell eltagadnod, hogy az, de ez tesz egészségessé, vagyis EGÉSZ-ségessé.
Igaz, hogy fáj. Igaz, hogy nehéz. Igaz, hogy kellemetlen.
De „ne lepődjetek meg azon a tüzes kemencén, amelyen keresztül kell mennetek, mintha valami hallatlan dolog történt volna veletek.” (1Pét 4,12)
Láttam egyszer egy riportfilmet Hosszú Katinkával. Isten tudja hányszoros világbajnokként és olimpiai bajnokként öltözött át egy sátorral fedett medence szélén. Télidején, hajnalban, egy kis padon, miközben a riporter kabátban állt mellette. Nem köszöntötte senki a sátor „ajtóban”, nem volt saját öltözője, még egy szekrénye sem, de nem sajnáltatta magát. Azt mondta, hogy ő sohasem veszíthet, mert ha egy versenyen nyer, akkor megvan, amiért ment, de ha veszít, akkor meg tanul a vereségéből, máskor mire kell jobban figyelnie, tehát így is nyer.
Évek alatt lehet csak a szellemedet annyira kiművelni, hogy értsd a történéseket az életedben, és hasznodra fordítsd a tudást, de így is csak legtöbbször utólag értjük meg a miérteket.
Isten nem akarja, hogy rosszul érezd magadat a bőrödben, a helyzetedben. Formálni akarja a szellemedet, hogy megértés által több örömöd és békességed legyen. Hogy kövér legyél szellemben és még kövérebb lélekben.

Érzelmeink megtisztítása - Ki vagyok?

Hogyan érthetnéd meg és érezhetnéd át legbensődig, ki is vagy valójában?
Ha nem ismered a képességeidet, a vágyaidat, a határaidat, a méltóságodat, a gyökereidet, a félelmeidet, akkor honnan is tudnád, hogy ki vagy valójában? Néhányszor táborokban, lelkigyakorlatokon elnéztem az embereket milyen kínlódást jelentett számukra az a feladat, amikor tízszer kell írniuk valamit arra: „Ki vagyok én?”. A nevük, szakmájuk, iskoláik, családi állapotaik, hobbijaik kerülnek elő.
A Szentírás szerint Isten egyedi teremtménye vagy, akit gondos szeretettel formált. Az élet lehelletét lehellte beléd. Képes vagy tanulásra, kamatoztathatod képességeidet és kibontakozhatsz kapcsolataidban. Sőt képes vagy Istennel kapcsolatba lépni, megérteni útmutatását. Döntéshelyzetben vagy, hogy vele vagy nélküle akarsz élni, tehát szabad lénynek alkotott, mert csak úgy van értelme a szeretetnek, ha önkéntes. Ha vele tartasz, akkor nem kell félelemben élned, mert óvja lépteidet, elkísér utaidon.
Kicsodák az emberek Krisztusban? Jézus Krisztus tanítványai, sőt barátai. Isten országának örökösei. Akiket Krisztus megmentett, megváltott és az üdvösségre meghívott. Akiknek nem kell tovább sötétségben járniuk, mert övék a világ világossága. Akik Krisztusba vetett hitükkel csodákat tesznek, betegeket gyógyítanak és halottakat támasztanak fel. Akiket tisztára mosott a Bárány vére és Krisztusért igaznak számítanak az Atya szemében. Akik a Szentlélek templomai. Akiken rajta van a Szentlélek pecsétje. Akiket maga a Szentlélek vezet el a teljes igazságra. Akik bőséges termést teremnek, ha megteszik Isten akaratát. Akiknek örök életük van. Akik nem futnak hiába, mert jutalmukat elnyerik. Akik Isten szeretetében élnek már itt a földön is. Akikért Krisztus az életét adta.
Talán mi magunk sosem fogjuk fel, kik vagyunk igazából, de az biztos, hogy Isten szemében felbecsülhetetlen kincsek.
Ne feledd ki vagy!

(folytatjuk)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés