Egymilliárd éves gombákat találtak, az egész élővilág törzsfejlődését át kell értékelni

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. november 30. szombat

A korábbi csúcstartónál kétszer öregebb gomba fosszilis maradványaira Kanada sarkvidéki területein bukkantak. A kormeghatározás szerint 900 millió-1 milliárd éves lehet, tehát a proteozoikum földtörténeti korból származik. A Nature-ben közölt tanulmány megállapításai szerint e lelet miatt át kell alakítanunk az eukarióta (valódi sejtmaggal rendelkező) szervezetek megjelenésének, elterjedésének időzítéséről alkotott eddigi elméleteinket.

A kormeghatározást a kitin radioizotópos elemzésével végezték el. A kitin a gombák sejtfalának alkotórésze, mellettük a rovarok kültakarójában található meg (viszont növényekben nincs). Az eddigi rekord korú gomba a középső paleozoikumból származott, és mindössze 460 millió éves volt.
A gombák a növényekkel és az állatokkal, illetve az állati egysejtűekkel együtt alkotják a eukarióták királyságait (vagyis a gombák nem növények, ezt érdemes mindig megismételni). A belga Liége-i Egyetem tanulmányt jegyző kutatói felvetik, hogy ha a gombák ennyivel korábban megjelentek a földön, mint azt eddig tudni véltük, akkor talán
Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a növények 470 millió, az állatok 500-580 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Amint látszik, eddig úgy tűnt, hogy mindhárom csoport nagyjából egy időben tűnt föl. Ezért adott a lehetősége annak, hogy más csoportok is sokkal öregebbek lehetnek.
A gombák összesített biomasszája (12 gigatonna szén) hatszor haladja meg az állatok biomasszáját (bár jóval elmaradnak a 450 gigatonna szén tömegű növényekhez képest). A becslések szerint 2,2-3,8 millió gombafaj élhet a földön, amelyek közül azonban eddig csak 120 ezret írtak le
(index.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés