Társadalmi mobilitás hazánkban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. november 06. szerda

Az OECD felmérte a társadalmi mobilitás mértékét a fejlett országokban. felmérésük azt is megmutatja, hazánkban mennyire lecsökkent a társadalmi mobilitás szintje. Néhány egyszerű tény:

- A magyar társadalomban a jövedelmi mobilitás szintjén az utolsó helyen áll az OECD-országok rangsorában, ami azt jelenti, hogy
a fejlett világ országai Magyarországon a legnehezebb elérni, hogy magasabb legyen a fizetésünk, mint a szüleinké.

- A társadalom legkevesebbet kereső 25 százalékánál születő gyerekek harmada ugyanebben alsó 25 százalékban fogja leélni az életét.
- A legfeljebb 8 általános végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek csak 12 százaléka szerez diplomát, 42 százalékuk a középiskolát sem fejezi be, miközben a diplomás szülők gyerekeinél ez az utóbbi arány csak 7 százalék.
- A kétkezi munkások gyerekeinek kevesebb, mint a negyede tölt be magasabb szintű pozíciót.
Mivel egy nemzetközi kutatásról van szó, kiderülnek az olyan országok közötti különbségek mint az, hogy az észak-európai államokban a szegénységből való kitöréshez nem kell 7 generáció, átlagban elég 3 vagy 2 is. Ezután pedig már lehet nézni, hogy mi okozza az eltérést, és mik azok a jó gyakorlatok, amit érdemes lenne a skandinávoktól átvenni...

You have no rights to post comments