A szabadelvű nevelés negatív következményei

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. október 05. szombat

Diana Baurmind amerikai pszichológus az 1960-as években állapította meg a három fő nevelési stílust: a tekintélyelvű, a következetes és az engedékeny nevelést. Ő maga a következetes mellett tette le a voksát...

Ő maga engedékeny nevelésnek azt nevezte, amikor a gyermek életében kevés a szabály, nincsenek következmények, a családi élet kusza és átláthatatlan. A szülők a gyermek szabadságát tartják a legfontosabbnak, a felelősségvállalásra semmi hangsúlyt nem helyeznek. Ha mégis el szeretnének érni nála valamit, megvesztegetéshez (édesség, ajándékok) folyamodnak. Meglátása szerint ennek a nevelési stílusnak többek között az alábbi káros következményei lesznek:
Nem megfelelő iskolai teljesítmény: mivel a szabadelvű szülő nem vár el sokat a gyermekétől az ilyen gyerekek jóval gyengébben teljesítenek az iskolában, mint az a képességeik alapján indokolt lenne.
Gyenge problémamegoldó-képesség: megfelelő szülői vezetés hiányában a gyerekek nem tanulják meg kezelni a problémáikat, és később sorozatosan rossz döntéseket hoznak.
Agresszivitás: a szabadelvű szülők nem tanítják meg gyermekeiknek az indulataik kezelését, ami később, ha nem a szájuk íze szerint alakulnak a dolgok, gyakran vezet agresszióhoz.
Életszervezési nehézségek: akik gyerekkorukban nem szoktak meg valamilyen napirendet, illetve azt, hogy bizonyos dolgokat kötelező megtenni, felnőttként is nehezebben fogják menedzselni az idejüket. Gyakran belőlük válnak a notórius késők, és azok, akik feje felett rendszeresen összecsapnak a hullámok.
Szenvedélybetegségekre való hajlam: kutatások szerint a túlzottan engedékeny szülők gyerekei nagyobb valószínűséggel lesznek alkohol és kábítószer rabjai.
Valószínűleg sokan vagyunk, akik időről-időre belecsúszunk ilyesmi hibákba. Fáradtak vagyunk, egyszerűbb a gyerekre ráhagyni a dolgokat. Nem vagyunk gépek, előfordul. Mégis érdemes tudatosítani magunkban, hogy mi vagyunk a felnőttek, és nálunk van a kormány. Csak és kizárólag azért, mert a gyerekünkből így válhat egészséges felnőtt.
(csaladinet.hu)