Negyedórán belül végzett a dinoszauruszokkal az aszteroida-becsapódás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. szeptember 12. csütörtök

Negyedórán belül végzett a dinoszauruszokkal a 66 millió évvel ezelőtti aszteroida-becsapódás. Amerikai kutatók készítettek tanulmányt arról, hogy milyen események történtek a becsapódást követő órákban,a katasztrófa több ezer kilométeres körzetében.

Ez volt a valódi Armageddon
A kréta időszak legvégén, 66 millió éve történt aszteroida-becsapódásnak globális következményei voltak: kihalt minden nagy termetű dinoszauruszfaj, óriási cunamikat és hatalmas kiterjedésű erdőtüzeket okozott, valamint rengeteg ként szabadított fel.
Ezeket az elméleteket Sean Gulick, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai a becsapódási kráterből származó furatminta kiértékelésével is alátámasztották. Eredményeikről a Proceedings című tudományos lapban számoltak be.
Ásványok az aszteroida becsapódás okozta kráterből. A tudósok olvadt és tört sziklákat találtak úgy mint homokkő, mészkő, gránit, de a környéken lévő magas kén koncentrációjú sziklák ellenére kéntartalmú ásványokat nem, ami azt sugallja, hogy a becsapódás elpárologtatta ezeket a sziklákat aeroszolokat képezve az atmoszférában, ami globális lehűlést okozott.
A becsapódási kráternek az a területe, amelyről a minta is származik, a mexikói Yucatán-félsziget partjainál, a víz alatt fekszik.
Ezen a helyen 24 órával a becsapódás után 130 méter vastag üledék alakult ki - írják a tudósok.
A becsapódási centrumtól kiinduló hatalmas cunami a tudósok szerint visszaverődött a partokról. Többek között ezáltal faszén is lerakódott a kráterben, ami a becsapódás okozta szárazföldi bozóttüzekre utal.
A becsapódás nyomán a mai Mexikói-öböl területén mintegy 1000 méterre felmagasodó cunami tengervízzel árasztotta el a környező kontinens belsejét, majd visszahúzódva, a víz elszenesedett növényi maradványokat szállított magával.
Emellett a tudósok arra utaló jeleket is találtak, hogy a kéntartalmú aeroszolok megváltoztatták az aszteroida-becsapódás után a Föld klímáját. Ahogyan az a vulkánkitörésekkor is látható, a kéntartalmú aeroszolok részben elfedik a napfényt.
Ennek következtében csökken a növények fotoszintézisének mértéke, és  átmenetileg összeomolhat a tápláléklánc.
A mintegy 12-15 kilométer átmérőjűre becsült aszteroida  66 millió éve történt  becsapódása hozzájárulhatott ahhoz, hogy a K-T (kréta-tercier határon történt) kihalási esemény során az élet 77 százaléka eltűnt a kontinensekről, ésa tengerekből.
Csak egy légköri hatás vezethet ehhez hasonló globális tömeges pusztuláshoz" - mondta Gulick.
(Forrás: MTI, origo.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés