Hasznosak-e a probiotikumok?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. szeptember 09. vasárnap

A probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának alig van hatása a szervezetre – állapította meg egy nagyszabású izraeli elemzés.

A Weizmann Tudományos Intézet tudósai 11 bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, melyet egy hónapon át 25 egészséges önkéntes fogyasztott. A hónap elteltével szövetmintát véve azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e, és okoztak-e változást a béltevékenységben.
A Cell című tudományos lap közölte az eredményeket, melyek szerint az esetek felében a jó baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd a másik oldalon távoztak is belőle. A többieknél az elfogyasztott baktériumok egy kicsit időztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították őket a már ott lévő mikrobák.
Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a népesség összetétele. Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövő a testre szabott koktéloké – mondta Eran Elinav, a kutatás vezetője a BBC-nek. Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni haszontalan az esetek jó részében – tette hozzá.
A kutatók ráadásul azt is megállapították, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását.
A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, melynek akár hosszú távú következményei is lehetnek – magyarázta Elinav az MTI szerint.
A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvező hatása, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.
(index.hu)

You have no rights to post comments