Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. július 10. kedd

A vérnyomás a 119/80 Hgmm-es értékig tekinthető normálisnak, magas vérnyomásról pedig a 130/80-as érték fölött beszélhetünk. Az ereket roncsoló kifejtő és a szív- és érrendszert szép csöndben gajra vágó magas vérnyomásra sok esetben csak a már kialakult szövődmények hívják fel az érintettek figyelmét, éppen ezért nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés. A Healthline szerint ugyanakkor az életmóddal kapcsolatos, lejjebb részletezett változásokkal is csökkenthető a vérnyomás:

a szisztolés vérnyomást (az első érték) 4-5, a diasztolés vérnyomást (a második érték) pedig 2-3 Hhmm-rel csökkenti egy-egy módszer.

Testmozgás
Az étkezéssel kapcsolatos változásokkal akár még nagyobb mértékben is csökkenthető a vérnyomás, ez is segíthet tehát elkerülni a komolyabb szövődmények kialakulását (agyvérzés, szívroham vesebetegségek). A leginkább magától értetődő ezek közül talán a rendszeres testmozgás, de a napi 30-60 percnyi mozgás mellett számos, az étrendet érintő változás, valamint a rossz szokások levetkőzése is segíthet.

Étrendváltozás
A magas vérnyomás csökkentését szolgálja például, ha több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, halat, sovány húst, alacsony zsírtartalmú tejterméket és olajos magvat fogyaszt valaki, és nemet mond a sok telített zsírsavat és cukrot tartalmazó feldolgozott húskészítményekre, tejtermékekre és édességekre.


Ezen belül is kiemelendő a só szerepe. A túl sok sóval bevitt nátrium hatására egy idő után egyre több vizet kezd elraktározni a szervezet, ami a vérnyomás hirtelen megemelkedéséhez vezethet. Az ajánlott napi nátriumbevitel nagyjából 1500-2300 milligram nátrium, ami kicsivel több mint egy fél teáskanálnyi asztali sónak felel meg.

Elhízás
Az elhízás és a magas vérnyomás kéz a kézben járnak. Szerencsére nagyjából 4.5 kiló leadásával is csökkenthető már valamelyest a vérnyomás: a férfiak esetében a 101, a nők esetében pedig a 89 centis derékbőség tekinthető normálisnak.

Dohányzás
Az egy-egy cigi elszívásával a szervezetbe kerülő nikotin hatására minden egyes alkalommal megemelkedik néhány percre a vérnyomás. Minél többet dohányzik valaki, annál tovább tart a nikotin vérnyomásnövelő hatása.

Alkohol
Egy pohár bor elfogyasztásával még nincs baj, a mértéktelen ivászat viszont a vérnyomásnak sem tesz jót, arról nem is beszélve, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát is csökkenti. A férfiak esetében napi kettő, a nők esetében pedig napi egy ital az, ami még biztonságosnak mondható. (Egy ital nagyjából 3.5 dl sört, másfél deci bort vagy 4.5 cl rövidet jelent.)

Stressz
A stressz szintén kockázati tényező. Ez esetben a stresszforrás azonosítása és eliminálása az első és legfontosabb lépés...
(divany.hu)

You have no rights to post comments