Több, mint százezres tömeg "mély csendben" hallgatta Ferenc pápát

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. április 14. hétfő

A virágvasárnapi szentmisén a résztvevők a Szent Péter tértől majdnem egészen az Angyalvárig álltak. Az egyházfőt lelkesen ünneplő brazil fiatalokat a vatikáni biztonsági szolgálat alig tudta visszaszorítani, amikor megrohamozták a nyitott terepjárót, amely a téren körbevitte Ferenc pápát.

A Szent Péter bazilika előtti szabadtéri oltárnál bemutatott szentmisén Ferenc pápa írott szöveg nélkül mondott beszédében rámutatott: a húsvét közeledtével minden korban, így a ma élő embereknek is választaniuk kell, hogy a passió történetének melyik szereplőjével azonosulnak.

Ki vagyok én a szenvedő Jézussal szemben? Kihez hasonlítok? Olyan vagyok, mint az akkori vezetők, papok, farizeusok, törvénytudósok, akik eldöntötték, hogy megölik Jézust és csak az alkalomra vártak, hogy elfogják? Gyorsan bíróság elé állították és hamis tanúkkal elítélték (....) Olyan vagyok, mint Judás, aki harminc pénzért elárulta, olyan mint egyes tanítványai, akik nem értették, mi történik, vagy Pilátus vagyok, aki, amikor látom, hogy nehéz a helyzet, mosom kezeimet? Olyan vagyok, mint a tömeg, amely nem tudta, ítélethirdetésen vagy cirkuszban van-e, és Barabbást választotta, mivel úgyis mindegy volt neki. Olyan vagyok, mint a katonák, akik megütötték, leköpték Jézust és a megalázásával szórakoztak, vagy olyan, mint cirénei Simon, aki fáradtan tért haza a munkából, de jó szándéktól vezetve segített az Úrnak a keresztet vinni...

- kérdezte Ferenc pápa. Hozzátette: az embereknek választani kell, kik és milyenek akarnak lenni, el kell dönteni, mit mond a szívük.

A Vatikáni Rádió "történelminek" nevezte Ferenc pápának a húsvéti szent hetet megnyitó szavait, amelyet a Szent Péter téren és környékén levő több mint száz ezres tömeg mély csendben hallgatott.
(index)