A pápa tanácsadóit tanúként hallgathatják ki

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 09. szerda

Egyes források szerint a legújabb Vatileaks-botrányt Ferenc pápa december 8-a, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe előtt mindenképp le szerette volna zárni. Sajnos ez nem sikerült, ugyanis az ügy két vádlottjának, Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátus és a világi Francesca Immacolata Chaouqui hétfői meghallgatását elhalasztotta a vatikáni bíróság.

Ugyanakkor a bíróság a vádlottak védői által kért tanúkat meghallgatta, akik között ott volt Pietro Parolin szentszéki államtitkár, a pápa tanácsadója, akit Chaouqui védelme idézett be tanúként.
A második Vatileaks-per tárgyalása november 24-én kezdődött. Akkor a vatikáni bíróság úgy határozott, hogy november 30-tól délelőtt és délután is folyamatosan tárgyalnak azért, hogy az első fokú ítélet mindnél hamarabb megszülessen. A védelem a szűk idő keret miatt tiltakozott, ezért december 7-től való folytatás mellett egészen a mostani halasztásig.
2015 októberében egy újabb Vatileaks-botrány robbant ki. A vatikáni ügyészség vizsgálatot indított azzal a két olasz újságíróval szemben, akik már az első botrányban is részt vettek, és nemrég megjelent könyvükben nyilvánosságra hoztak több ellopott és bizalmas vatikáni dokumentumot, és számos részletet közöltek a Vatikán pénzügyi- és gazdasági visszaéléseivel kapcsolatban.
A vád részét képezi, hogy Monsignor Lucio Vallejo Balda prelátustól, a szentszéki gazdasági ügyek prefektúrájának titkárától kapták meg a dokumentumokat. Továbbá lopással és bűnszövetkezéssel vádolják Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárt is, aki a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottság (COSEA) tagjaként dolgozott.
(BBC, MTI, 888.hu)