Elöregedett a háziorvosi gárda és sok a betöltetlen praxis

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 25. vasárnap

Több mint kétszáz háziorvosi praxis betöltésére írtak ki pályázatot. Vannak olyan települések, ahol évek óta nincs háziorvos. Borsod megye van a legrosszabb helyzetben, de a fővárosban is vannak betöltetlen álláshelyek, mondta Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója az InfoRádiónak.

"A mostani pályázat, amire már volt példa 2013-ban, két részre bontható. Az egyik, a több éve tartósan üres körzetek, amelyek attól függően kaphatnak juttatást, amilyen régóta üresek - 6 és 10 millió forintos összeget kaphatnak azok, akik ide pályáznak. Ez az összeg szabadon fordítható a megélhetés, a váltás és az odakerülés nehézségeinek felszámolására" - mondta Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója az InfoRádiónak.
A főigazgató hozzátette: az üres körzetek száma az utóbbi időben mérsékelten növekedett. Általában 150-200 üres, betölthetetlen helyről van szó. Van arra is példa, ahol az önkormányzatoknak sem igazán fontos betölteni a körzetet, amelyek ugyanakkor helyettesítésekkel ellátottak.
A másik csoportnál a praxisjog megvásárlásához adnak támogatást a vevőnek, ez 4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelent, de az adásvételnek vannak bizonyos feltételei.
"Sajnos nagyon elöregedett a házorvosi gárda, 80 év fölött is dolgoznak kollégák, ami örvendetes, mert az egészségük ezt lehetővé teszi. De azért valamilyen vonatkozásban az életkor jelent olyan korlátokat, amelyek nem mindig a legelőnyösebb megoldásokhoz segítenek hozzá"- fűzte hozzá a főigazgató.
A fővárosban is vannak különböző területek, amelyek nem azonos feltételekkel rendelkeznek. De égtájhoz kötve, kelet felé haladva egyre rosszabb a helyzet, míg nyugat felé kicsit javul. A jobb helyzetű területeken vannak inkább az idősebb kollégák.
"Körülbelül harminc pályázat érkezett eddig, azt még nem tudni pontosan, hány vonatkozik tartósan üres körzetekre, illetve hány praxisvásárlásra. Az információk és a szándékok szerint ez olyan bevett gyakorlat lesz a jövőben, ami segíteni fog a praxisváltásban" - fűzte hozzá a főigazgató.
Ha rendszeressé válik a lehetőség, akkor ez olyan beépült módszer lehet, ami jelentősen segíteni fogja a mostani helyzetet.
"Lényeges eleme ez egy összetett folyamatnak, de önmagában még nem elég" - fogalmazott Balogh Sándor.
(inforadio.hu)