Erdő Péter: Nagyon nagy változásoknak vagyunk tanúi a családok életében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 29. hétfő

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) október 2–4. között Rómában tartja közgyűlését. A család és Európa jövője témát vitatják meg. Erdő Péter bíborost, a szervezet elnökét az esemény kapcsán kérdezte a Vatikáni Rádió.

Erdő Péter elmondta, hogy egy összképet akarnak megrajzolni, hiszen fontos, hogy a családnak akár demográfiai, akár társadalmi jelentőségét a mai európai valóságban felmérjék. Nagyon nagy változásoknak vagyunk tanúi – hangsúlyozta a bíboros. Utalt arra, hogy sok országban a polgári házasságok száma is jelentősen csökken, rengeteg a vegyesházasság, és a bevándorlások is egészen új helyzeteket hoznak létre a családok életében.

A CCEE ülésén Ferenc pápa novemberi strasbourgi látogatásával kapcsolatban foglalkoznak az ehhez kapcsolódó politikai kérdésekkel is. Erdő Péter szerint Ferenc pápa az európai döntéshozás sok szereplőjével tud találkozni, hiszen a francia városban székel az Európa Tanács és az Európai Parlament is.

Október 5-én, vasárnap megkezdődik a család témájával foglalkozó püspöki szinódus. Erdő Péter bíboros beszélt arról is, hogy milyen várakozásokkal tekint a tanácskozás elé, amelyen főrelátori megbizatást lát el. A rendkívüli szinódus elsősorban az evangelizáció, pasztoráció szempontjából vizsgálja a család témakörét – hangsúlyozta a bíboros. Az októberi tanácskozás végén születendő anyagot a Szentatya elé tárják majd. Minden bizonnyal a 2015-ös – szintén a családdal foglalkozó – rendes püspöki szinódus munkaokmányának lesz ez az alapja. A pápa várhatóan csak a jövő évi szinódus után ad ki e témakörben ünnepélyesebb dokumentumot vagy apostoli buzdítást – mondta Erdő Péter.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír