Béke a Fülöp-szigeteken – részben katolikus közvetítéssel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 28. péntek

A tizenhét éve tartó tárgyalások után ma írják alá a békeszerződést a Fülöp-szigeteken. A béketárgyalások egyik fő közvetítője a Sant’Egidio közösség – a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja adott hírt az eseményről. A Benigno Noynoy Aquino által vezetett Fülöp-szigeteki kormány és a lázadók szervezete, a Milf (Moro Iszlám Felszabadítási Front) március 27-én írja alá a megállapodást a békekötésről. Történelmi pillanat ez a Fülöp-szigetek és az egész délkelet-ázsiai térség életében, hiszen az etnikai és vallási csoportok együttélése már nagyon hosszú ideje politikai instabilitás és erőszak forrása.

A megegyezés aláírásával egy olyan konfliktus ér véget, amely a ’70-es évek óta közel 150 ezer áldozatot követelt. A szerződés értelmében a Milf feloszlatja a közel 12 ezer emberből álló katonaságát. A katonai erő és természeti erőforrások elosztásának részleteit már a tárgyalások során gondosan eltervezték. Két nagy erő fogott össze a békeközvetítésre: Malajzia és egy négy nemzetközi szervezetből álló csoport, amelynek tagja a Sant’Egidio közösség is.


A szerződés aláírását követően kényes feladat lesz annak érvényesítése helyi szinteken, ebben alapvető fontosságú szerep jut majd a helyi egyháznak, a Sant’Egidio közösségnek és Muhammaddiyah iszlám csoportnak.

A kormánydelegáció vezetője, Teresita Deles így nyilatkozott a békeszerződésről: „A tizenhét éve tartó, nehéz tárgyalások után ez az első alkalom, hogy olyan politikai megoldás születik, amely képes hosszan tartó békét és fejlődést biztosítani Mindanao számára.”

Magyar Kurír