A Nagy Testvér működésbe lép

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 17. péntek

Az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyi botrányának érintettjei Kínában egyszer csak azt vették észre, hogy nem tudnak elmenni a befagyott pénzek miatti tüntetésre, mert a mobiljukra letöltött egészségügyi állapotukat mutató QR-kódjuk pirosra váltott hirtelen. Ez pedig azt jelenti, hogy még az utcára sem mehetnek ki.

A piros kódot kapott egészséges, de becsapott emberek közül egyre többen hívják fel a figyelmet a járvány idején folytatott kontaktkutatással begyűjtött személyes adatok nem megfelelő használatára. Úgy tűnik, a rendszer úgy akarja megakadályozni a hangoskodókat, hogy belenyúl egészségügyi lapjukba és Covid-státuszukat egyszerűen pozitívra változtatja.
Május óta százak mentek utcára Henan tartomány városaiban és követelték a hatóságoktól, hogy hadd jussanak hozzá betétjeikhez, amelyeket befagyasztottak négy vidéki bankban. A betéteket április végén, a recessziótól való félelemre hivatkozva fagyasztották be a pénzintézetek. A Kínai Nemzeti Bank nem sokkal később külön is vizsgálatot indított az érintett bankoknál. A felügyeleti szerveknél nem árulták el, hogy mennyi pénz ragadt benn.
Ugyanakkor a kínai közösségi médiában szerveződött károsult csoportok szerint több tízmilliárdnyi jüanról van szó (1 jüan= kb. 40 Ft). A kínai bankfelügyelet vizsgálata állítólag azt tárta fel, hogy az egyik henani befektetési banknál összejátszottak az alkalmazottakkal és online felületeken reklámoztak olyan befektetéseket, amelyeket nem tehettek volna meg. Ezt követte a betétek befagyasztása, amiről hivatalosan nem tájékoztatták az embereket.

A nagy testvér éberen figyel
Zsang, akinek van egy kis gyára, azt tervezte, hogy elmegy Henan tartomány központjába, Csengcsouba, a hét elejére tervezett tüntetésre, amelyet a pórul járt betétesek szerveztek. Szombaton este, amikor rápillantott telefonján a Covid-állapotát mutató QR-kódra, meglepve tapasztalta, hogy azt pirosra állították, noha előtte semmiféle teszten nem vett részt. Másnap elküldte gyorstesztjének eredményét – amely negatív volt – a hatóságoknak. Kínában mindenkinek le kell töltenie a telefonjára azt a QR-kódot, amely azt jelzi, hogy fertőzött-e valaki, vagy egészséges.
Aki elkapta a vírust és pozitív a tesztje, annak piros a QR-kódja. Aki feltételezhetően fertőzöttekkel érintkezett, azé sárga, és már nem veheti igénybe a tömegközlekedést, akinek pedig negatív a tesztje, annak a kódja zöld. A piros jelzés esetén utcára nem mehet az érintett, lakását semmilyen körülmények között nem hagyhatja el. A nagyobb bevásárlóközpontoknál, pályaudvaroknál egyenként ellenőrzik az emberek QR-kódját, mielőtt beengednék őket.
Zsang végül úgy döntött, hogy elutazik a tüntetésre. Amikor Csengcsouba érkezett és ismét ellenőrizte a QR-kódját, az ismét pirosat mutatott. A következő ellenőrzésnél már feltartóztatták és elvitte őt a rendőrség.
"Én és még vagy tíz károsult volt a rendőrségen, ahol a bankfelügyelet embereivel együtt hallgattak ki bennünket és arra próbáltak rávenni, hogy ne tüntessünk, hanem menjünk inkább haza. Erre egyikünk sem volt hajlandó" – mesélte Zsang, akit végül a rendőrség szállított egyenesen haza.
Már előzőleg is komoly bírálatok érték a tömeges megfigyelés állandósulását Kínában a koronavírus-járvány alatt. Sokan vélték úgy, hogy az emberekről gyűjtött adatokat a hatóságok idővel törvénytelenül használhatják fel ellenük. Egyébként még olyan betétesek QR-kódja is pirosra váltott hirtelen, akik pedig nem tervezték, hogy elmennek a bankok elleni tüntetésre.
Egy másik tartományban, egy Hebeiben élő férfi is pirosat kapott, miközben békésen üldögélt otthonában. Három napon át hívogatta a hatóságokat, majd miután megjelentek az első hírek a kínai médiában a bankbetéteseket sújtó, hirtelen pirosra váltó QR-kódokról, váratlanul ismét visszakapta zöld státuszát.
A South China Morning Post című online kiadvány értesülései szerint a betétesek folytatják a tiltakozó akciókat, mert más eszközük nem igazán maradt, hogy hozzájussanak pénzükhöz, amit sokan egész eddigi életük során gyűjtögettek össze és most mindez veszni látszik.
(index.hu)