Hat napi firka

Kategória: Irodalom Megjelent: 2022. június 17. péntek

Hat napi firka, kép és szöveg: Zsiráfnak lenni jó; Napraforgók; Fenyőfa; Nyalóka; Cipő; Egy kéz - tessék parancsolni, jó szórakozást:

  (Zsiráfnak lenni jó)
A zsiráf a legmagasabb állat, mindenkit lenézhet.
A zsiráf viseli a legdivatosabb ruhát, a foltos állatok mind őt koppintják.
A zsiráf jár a legelegánsabban, legkecsesebben és legméltóságosabban.
A zsiráf olyan magasan hordhatja az orrát, amilyen magasan csak akarja.
A zsiráf mindent elérhet, még a magas fákon lévő leveleket is, amiket senki más.
A zsiráfnak van a legszélesebb látóköre.
A zsiráf a legfelsőbb körökkel érintkezik és mindenkinél előbb megtud mindent.
A zsiráf bika szarva titkos antenna, amivel felfogja még az űrből jövő jeleket is.
A zsiráf bárkit kirúghat.
Ha akarná, a zsiráf még az oroszlánt is megehetné, de nem akarja, mert ökológiailag tudatos vegetáriánus.
És már a kis zsiráf is milyen nagy!
Ráadásul a zsiráfnak nem kell szagolnia senki pukiját!

  (Napraforgók)
- Napocskám, itt vagyok!
- Végre, itt az én Napom!
- Mi az, hogy a te Napod? Kapjál már eszedhez! Hát ki vagy te, hogy ilyet mondj? Te sehol se voltál, amikor a Nap felkelt, hogy rám süssön, ez a Nap az én Napom!
- Úgy, úgy, a te Napod, hát persze? Minden a tiéd, látszik, hogy balra hajlik a fejed, minden a tiéd, ki másé lenne?
- Te beszélsz, aki kisajátítottad az egész jobboldalt, állsz ott felemelt fejjel és azt hiszed, csak te lehetsz jó? Én ugyanolyan napraforgó vagyok, mint te!
- Na, ez a te nagy tévedésed. Mert te ugyan napraforgó vagy, de én Napra-forgó vagyok, énrám süt a Nap, a te napjaid pedig meg vannak számlálva!
- Mondjad csak, de egyszer úgyis kiderül, hogy mindent rosszul csináltál, akkor majd jön a kombájn, akkor majd nem leszel ilyen nagylegény!
- Csakhogy én mindenkit meg tudok védeni a kombájntól! Kivéve persze benneteket, nemzetárulókat…

  (Fenyőfa)
Belenéztem a tükörbe: egy fenyőfa. Jó, mondhatjuk, hogy szép fenyőfa, s nem tagadhatom, hogy sudár termetem, szép zöld arcszínem, tüskéim hegyessége valóban az átlag fölé emel. Nincs nekem testképzavarom, dehogyis! Csak épp valahogy mégse az igazi. Mindenen lehet javítani, hát nem? Például annak a tölgyfának sokkal érdekesebb levelei vannak. Na nem mintha irigyelném, a törzse ormótlan, amúgy is csak egy bunkó, de akkor is! És ott van az a kis virág, tök jelentéktelen, a nevét se tudja senki, de micsoda kék szeme van! Szóval rám fér egy kis igazítás. Persze akárki nem nyúlhat hozzám, a legjobb plasztikai sebészhez jöttem, láttam a képeket, műtét előtt, műtét után, mondhatom, fantasztikus változás! Még egy nyamvadt nyárfából is milyen szépséget varázsolt – ajtaja van! Szóval elszántam magam. És nem igaz, hogy akkor majd művi leszek, éppen hogy nem! Csak leszedik rólam a felesleget, itt-ott kiigazítanak, a legszebb, legdivatosabb kilincset rakják rám, aztán - pörgés az éjszakában! Majd meglátjátok!

  (Nyalóka)
Ön szerint létezik egészséges nyalóka? Gluténmentes, adalékanyag-mentes, cukormentes, és mégis finom és tápláló? Ez sokáig lehetetlennek tűnt, mi azonban szeretjük a lehetetlen kihívásokat. Cégünk, amely élen jár az új kor egészséges és tápláló ételeinek és táplálék-kiegészítőinek kifejlesztésében, megalkotta, laboratóriumában tökéletesítette, a legnevesebb szakácsokkal, sztárséfekkel, és az utca egyszerű embereivel leteszteltette, és most már ön is megkóstolhatja kitűnő ízvilágú termékünket édes, sós és savanyú változatban egyaránt! Munka közben nassolna, de fél, hogy elhízik? Itt a megoldás! Gyermeke nem akar enni? Ezt nem fogja visszautasítani! Reggel erőt ad, este nem terheli meg a gyomrot, napközben pedig segít a koncentrálásban. Szeretne leszokni a cigarettáról? Felejtse el a rágótablettákat, tapaszokat, mi jobbat mutatunk!  Dolgozna, de nem akarja összemaszatolni a munkapultot – itt a megoldás! Ehhez nem kell evőeszköz, tiszta marad a kéz, sőt még az se kell hozzá! Tartós, és mégis elomlik a szájban, visszahozza gyermekkorunk játékos örömét, és mindezt egy falásra! Tízes csomagban kedvezménnyel kapható, és az összes íz benne van!

  (Cipő)
Azt mondják, nyugodj bele, hogy egyedül maradtál. Azt mondják, megöregedtél, elkoptál, csálé vagy, félretapostak, nincs már hasznod, ne zavard a többieket. Azt mondják, előbb-utóbb mindannyian elveszítjük a párunk, ez a sorsunk, aztán mi is megyünk a szemétbe. De ez nem így van! Amikor együtt voltunk, én és a párom, amikor ketten voltunk, akkor is, én és a párom is, páratlanok voltunk! Egyedülállók, akik mégis egymásra találtak, akik úgy illenek egymáshoz mint egy pár cipő – hogy magamat ismételjem magammal -, egyediek és megismételhetetlenek. Így voltam, s vagyok jó most is. Alakultam, formálódtam, lábhoz simultam, hogy ne nyomjam a bütyköket, de szorosan tartsam a bokát, bennem jártak, rám tapostak, és én óvtam, nehogy kőbe üsse… egyszóval éltem, szolgáltam, és ez meg is látszik rajtam. Talán ez baj? Épp ellenkezőleg, most értékesebb vagyok! Magamon hordom egy élet nyomait, örömeit és bánatait, belenyomódtam a létbe kitörölhetetlenül. Itt vagyok, vagyok aki vagyok.

  (Egy kéz)
Egy kéz, öt ujj, és mi mindenre jó! Találós kérdés: hány ujjamat látod? Kettő, három? Annyit mutatok, de te mind az ötöt látod. És mit látsz? Ha akarod, ez nyuszifül, és éppen mesét mondok a bátor nyulacskáról. Nézd csak, milyen izgatottan billegteti a fülét! És hogy szimatol az orrával? Vagy esetleg számolni tanulunk? Egy, kettő, három… Most pedig olvasunk, ez itt a V betű. Modjunk szavakat V betűvel! Viktória, lánynév, de magában foglalja angolul a victory, győzelem szót is, ezt mutatta Churchill, miniszterelnök a II. Világháború idején, egyetlen kézjellel reményt és buzdítást adva az embereknek. Egy kéz, egy tenyér és öt ujj, és mégis mennyi minden! A zen buddhista koan szerint a megvilágosodás eszköze: hogyan szól egy tenyér, ha csattan? Nos, attól függ, hol csattan: a földön, mert elestél, egy arcon, amit megütöttél, vagy esetleg a víz felszínén a strandon, ahol örömödben tapicskolsz – hol vagy most? Egy tenyér, ami simogat - én itt vagyok.
(Rajz: ifj. Sipos Gyula, szöveg: Sípos (S) Gyula Facebook: Napi firka,  #napifirka )