Egy jó ötlet: mozgó templommá alakul egy villamos a templomok éjszakáján Prágában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2016. június 07. kedd

A Csehországban tartott templomok éjszakája alkalmából mozgó templomként fog közlekedni pénteken, június 10-én egy prágai villamos. A mozgó templomnak berendezett szerelvény a 22-es villamos útvonalán este 18 és 22 óra között fog közlekedni a cseh főváros nyugati és keleti része, a Malovanka és a Čechovo náměstí megállók közötti útvonalon. A speciális villamos a járat száma helyett az NK (Noc kostelů – templomok éjszakája) kezdőbetűivel lesz megjelölve, és bárki felszállhat rá – közölte Michal Němeček atya, az egyházi szervezők képviselője.

A mozgó templomban kereszt és orgona is lesz, és az érdeklődőkkel a cseh katolikus egyház vezető képviselői fognak beszélgetni a vallásról és a kereszténységről. A prágai püspökség előzetes közlése szerint Dominik Duka, prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje személyesen is részt kíván venni az akcióban, ahol érdeklődés esetén közös imára is lehetőség nyílik.

Csehországban idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a templomok éjszakáját, amelybe az előzetes adatok szerint mintegy 1600–1700 templom kíván bekapcsolódni. Prágában 315 templom jelezte, hogy programmal készül erre az estére. A legnagyobb érdeklődés általában a zenei rendezvényeket kíséri.

„Az idei programban a hagyományos egyházi zene mellett teret kap a dzsessz és más zenei irányzatok is” – mondta el Michal Němeček újságíróknak.

Tavaly 1483 templom csatlakozott a rendezvényhez, s a templomokat majdnem félmillióan keresték fel.

„Nagy örömömre szolgál, hogy ezekkel a rendezvényeinkkel azokat is sikerül megszólítanunk, akik máskülönben nem tartoznak a templomok rendszeres látogatói közé” – nyilatkozta Dominik Duka prágai érsek.

Forrás: MTI

Magyar Kurír