Összefoglaló a magyar migráns-helyzetről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. szeptember 05. szombat

Buszkaraván, befogadó országok, egyházi kezdeményezések. Az világosan látszik, hogy a menekültek egyre nehezebben érik el vágyott célpontjukat a szigorodó szabályok miatt:

- Az index.hu összegzése szerint péntek éjjel több ezer menekült hagyta el több mint száz busszal Budapestet, az M1-es autópályát, valamint a győri vasúti fővonalat. Közülük még sokan úton vannak. A migránsmentő buszfolyosóról a legmagasabb német, osztrák, magyar szinten döntöttek. A hírek hatására a vámosszabadi befogadóállomásról nagyjából kétszáz menekült indult el gyalog Hegyeshalom felé szombat reggel. A hegyeshalmi határt az osztrákok a menekültek fogadása idejére lezárták, a sor 20 kilométeres. A hajnalban kiürült Keleti pályaudvarra folyamatosan érkeznek újabb menekültek. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint újabb buszok nem fognak indulni Budapestről a határra. Magyarországról továbbra sem mennek vonatok Nyugat-Európába. Pénteken 1817 határsértőt fogtak el Csongrád megye déli részén.

- A közmédia tudósítója szerint a Macedóniában található Presevo városának ideiglenes befogadóközpontja zsúfolásig megtelt, másfél ezren a kerítésen belül, további ezer ember pedig a kerítésen kívül rekedve várja, hogy elkészüljenek a dokumentumai. A Presevótól 8 kilométerre levő miratovaci sátortáborban is 2-3 ezer ember tartózkodik. A menekültek a papírok birtokban 72 óráig tartózkodhatnak Macedóniában, ahonnan tovább mennek Szerbiába. Itt szintén 72 órájuk lesz, hogy áthaladjanak, nagy részük jó eséllyel a magyar zöldhatáron próbálkozik majd, talán már szombat este. (MTI)

- Közben A magyar jezsuiták a menekültkrízisre válaszul saját programot indítanak HOSPES névvel.

- A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítői minden nap kint vannak a terepen beszámolnak az aznapi történésekről, és rendre újabb és újabb kérdések, szükségletek merülnek fel. Elsősorban az egészségügyi ellátásra koncentrálnak, de a hideg beálltával az egyik mentőjüket vissza kell állítaniuk a hajléktalanellátás szolgálatába, a másikat mobil rendelővé alakítják.
Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke hangsúlyozta: "Felszerelünk egy másik mentőt, amely nem mentőként funkcionál majd, csak egészségügyi pontként. Ez viszi tovább az egészségügyi ellátásokat” Hozzátette: mihamarabb megnyugtató megoldást kell találni a menekültek ellátásra, mert hamarosan kezelhetetlen lesz a helyzet. „Nem tudjuk, hogy a menekültek száma mekkorára dagad, tehát hogy mennyire záródik le a nyugati határ, ami miatt egyre nehezebb lesz átjutni, és mennyien ragadnak bent nálunk. Most már időnként a háromezret közelíti a napi belépők száma, már azoké, akikről tudunk. Kezdjük el ezt a számot mondjuk csak tízzel beszorozni. Ezek akkora terhek, ahhoz viszonyítva, hogy mondjuk ötezres nagyságrend az, amit stabilan el tud látni a jelenlegi menekültügyi ellátórendszer, hogy azt reméljük, valakinek a fejében van gyors megoldás erre, mert a helyzet naponta változhat” – fogalmazott a szeretetszolgálat alelnöke.
Vecsei Miklós hozzátette: érzékelhetően egyre több menekültnek jelent gondot a továbbutazás. A nyugati szigorítások már éreztetik hatásukat, sokan vannak, akik például egy-két hete a II. János Pál pápa téren rekedtek, és tovább nem tudnak menni, vagy mehetnek, de egyelőre halogatják a visszautazást. (inforadio, magyar kurir)