Lebontatják II. János Pál szobrát a franciák

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. május 05. kedd

A II. János Pál pápát ábrázoló köztéri szobor lebontására kötelezett a bíróság egy francia kisvárost, mondaván: az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel.

II. János Pál szobor lead

A Ploërmel bretagne-i városban a lakók már valószínűleg hozzá szoktak a szoborhoz, hiszen az alkotás 2006 óta díszíti a települést. Az emlékművön az elhunyt pápa bronzszobra áll egy boltív alatt, ez utóbbin egy 8 méter magas óriási kereszt magasodik.

A szobor "elhelyezésénél és méreteinél fogva" meglehetősen feltűnő, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel" – indokolta a lebontásra kötelező döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

"Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről" – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához.

Az emlékmű - Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása – egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a II. Szent János Pál térre átnevezett téren.

Az igazságszolgáltatás már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós támogatást. Az emlékmű bírálói azt kifogásolták, hogy közpénzből finanszírozták a szobor talapzatát, amelyen II. János Pál híres mondata - "Ne féljetek" - olvasható, valamint az avatási ünnepség 30 ezer eurós költségét. 

(MTI, magyarhirlap.hu)