Az amerikai püspökök elítélik a CIA kínzási módszereit

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 13. szombat

Az amerikai katolikus egyház is csatlakozik a kínzási módszerek kemény elítéléséhez, amelyekre a szenátus hírszerzési bizottságának december 9-én közzé tett jelentésében derült fény. A dokumentum tájékoztat a CIA módszereiről, amelyeket az iszlám terroristákkal szemben alkalmazott Bush elnök idején.

„Egyértelműen hibás módszerekről van szó, amelyek megsértik az Isten által minden emberi lénynek ajándékozott méltóságot” – nyilatkozta Oscar Cantu püspök, az Egyesült Államok püspöki konferenciája Igazságosság és Béke bizottságának elnöke. Obama elnöktől szigorúbb törvényeket kér a kínzás ellen, hogy elkerüljék a történtek megismétlődését a jövőben.
Az amerikai Pax Christi szervezet vezérigazgatója, Patricia Chappell nővér felháborodásának adott hangot a történtek miatt, és hangsúlyozta, hogy hiányzik azoknak az erkölcsi integritása, akik a nemzetbiztonság nevében igazolják a kínzás alkalmazását.
A Maryknoll misszionáriusok nemzetközi ügyeinek vezetője, Jerry Lee szerint a kínzás vérfagyasztó és embertelen módszer. A jelentés világosan megfogalmazza az elkövetett bűntényeket, törvénysértéseket, és azt, hogy a kormány hazugságokat állított az amerikai lakosságnak – nyilatkozta Scott Wright, a Columban Center for Advocacy and Outreach (CCAO) amerikai szervezet igazgatója.
Számos keresztény és más vallási vezető az Egyesült Államokban nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyek súlyosan megsértik azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Egyesült Államok épül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír