Meghökkentőt nyilatkozott az asztrál katolikus egyház

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 12. péntek

Összefüggést lát az ausztrál katolikus egyház a kötelező papi nőtlenség és a papok gyermekekkel szembeni esetleges szexuális visszaélései között "bizonyos körülmények között" – írta az MTI.

Ez az első katolikus testület a világon, amely elismeri ezt a fajta kapcsolatot a cölibátus és a pedofil cselekmények között. Az egyház e tárgyban illetékes belső fóruma pénteken hozta nyilvánosságra az ausztrál kormányzati vizsgálóbizottság megkeresésére készített időszakos jelentését, amelyben úgy fogalmazott, hogy "bizonyos körülmények között a kötelező nőtlenség hozzájárulhat a visszaélésekhez".

Kisfiú a kiskapu
Ausztráliában már három éve úgy nyilatkozott az ország visszavonult püspöke, hogy sok pap nem tekinti esküje megszegésének, ha nők helyett fiatal fiúval tart fenn kapcsolatot. Geoffrey Robinson szerint ezért is fordulhat elő, hogy a pedofíliával kapcsolatos egyházi ügyek többségében a szenvedő alanyok fiúk és nem lányok.

Legalább vitassuk meg
A katolikus testület jelenlegi vezetője, Francis Sullivan mindazonáltal kijelentette, állásfoglalásuk semmiképpen nem jelenti azt, hogy a cölibátus megszüntetését látják szükségesnek. Azt viszont fontosnak tartják, hogy a jövőre vonatkozó kérdések tárgyalásakor az egyházon belül nyílt és őszinte vitát folytassanak a nőtlenségről.
Az ausztrál egyház emellett azt javasolja, hogy a papok számára biztosítsanak folyamatos képzést, amely a szexualitás témájára is kiterjed. A Vatikánt a jelentés készítői arra kérik, hogy "tegye átláthatóbbá" a visszaélésekre vonatkozó panaszok megválaszolásában játszott szerepét.
Az ausztrál állásfoglalás szemben áll az amerikai egyház májusi nyilatkozatával, amely határozottan tagadta, hogy a papi nőtlenség bármilyen összefüggésben állna a gyermekek elleni szexuális visszaélésekkel.
(index.hu)