Ferenc pápa válasza az életfogytiglanra ítélt fiatalkorú elkövetőknek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 31. szombat

Michael Kennedy SJ, a Jezsuita Helyreállító Igazságszolgáltatás Kezdeményezés vezetője tette közzé Ferenc pápa levelét az America Magazine című katolikus lapban.

Kalifornia állam hosszú évek óta törekszik rá, hogy változtasson a fiatalkorú (14–17 év közötti) bűnözőket sújtó szigorú ítéleteken, különösen a feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglan átalakítását szorgalmazzák. Két évvel ezelőtt megszavazták az úgynevezett SB9-es törvényt: ez a törvény lehetővé teszi, hogy a fiatalkorú bűnözők egy napon újra a családjukkal élhessenek.
Az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, ahol életfogytiglanra ítélnek fiatalkorú bűnözőket – ami azt jelenti, hogy jó eséllyel soha többé nem láthatják a családjukat.
Jody Kent, aki az ilyen ítéletek elleni országos tiltakozás vezetője, ötszáz levelet gyűjtött össze különböző tagállamokból, melyeket életfogytiglanra ítélt fiatalok írtak. A levelek Ferenc pápának szóltak, mert úgy gondolták, a világ vezető személyiségei közül Ferenc pápa az, aki talán melléjük áll. Michael Kennedy atya több más jezsuita közreműködésével eljuttatta a Szentatyához a leveleket május elején.
A pápa válaszolt a levelekre, és ezzel reményt adott azoknak, akiknek eddig nem volt reményük – fogalmaz Kennedy atya. A levele egyenes és egyértelmű. Ő hisz benne, hogy a fiatalok megérdemelnek egy második esélyt. Minden fiatal elítélt, aki írt Ferenc pápának, megkapja válaszlevele másolatát.
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy abban az életkorban, amikor ezek a fiatalok elkövették az adott bűncselekményeket, az ember értelme nem áll azon a fejlettségi fokon, mint egy felnőtté. Fiatalkorúakra szakosodott bíróságoknak kellene az ügyüket tárgyalnia. Ferenc pápa láthatóan tisztában van ezzel, és szívén viseli a bebörtönzött fiatalkorúak ügyét – tette hozzá a jezsuita atya.
Michael Kennedy SJ kifejezte: rendkívül hálásak a Szentatyának elkötelezettségéért. Ő talán hatást tud gyakorolni az Egyesült Államok politikai vezetőire, hogy máshogy kezeljék a még gyermek elkövetőket, mint a felnőtteket; hogy adjanak nekik még egy esélyt.

Kedves Kennedy atya,

Elolvastam az Ön által továbbított leveleket, amelyeket egyesült államokbeli fiatal elítéltek írtak, akiket életfogytiglanra ítéltek fiatalkorú bűnözésért, a feltételes szabadlábra helyezés esélye nélkül. Mélyen megindítottak az élettörténeteik és a könyörgésük, hogy ezt a büntetéstípust vizsgálják felül az igazság, a reform és a rehabilitáció lehetőségének fényében. Nagyon kérem, erősítse meg őket benne, hogy Isten ismeri és szereti mindegyiküket, és a pápa imáiban szeretettel emlékezik meg róluk. Ugyanakkor én is kérem őket, hogy imádkozzanak értem, imádkozzanak Isten népének szükségleteiért az egész világon, és az Evangélium üzenetének terjedéséért, ami a könyörület, a megbocsátás és kiengesztelődés Krisztusban. Hálával és szeretettel küldöm áldásomat mindannyiójukra.

Ferenc

Vatikán, 2014. május 7.                                      

Magyar Kurír
(vn)