Európai választások: online petíció az élet, a család, a véleményszabadság védelméért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 23. péntek

Az öreg kontinens több mint harminc nem kormányzati szervezete a közelgő uniós választások alkalmából felhívást tett közzé az élet, a család, a lelkiismereti és véleményszabadság érdekében – tájékoztat a Vatikáni Rádió. A csatlakozott politikusok nevét közzétették a Novae Terrae Alapítvány honlapján. Az interneten egyben csatlakozni is lehet a kezdeményezéshez.

A felhívással minden európai jelölthöz fordulnak a nem kormányzati szervezetek. A kezdeményezés segítségével arra kívánják buzdítani a parlamenti képviselőket, hogy aktívan tegyenek lépéseket az élet, az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló család, a vallásszabadság érdekében indított projektek és megoldások kidolgozásával. A felhívást az uniós választások minden jelöltjének figyelmébe ajánlották. De miért fontos aláírni a kezdeményezést? – a kérdésre a La Manif pour tous (Felvonulás mindenkiért) elnevezésű szervezet olaszországi szóvivője, Filippo Savarese válaszolt a Vatikáni Rádiónak.
Alapvetően fontos a kezdeményezéshez való csatlakozás, mert európai szinten a családnak, a személy identitásának, a személy társadalomban betöltött szerepének témáját érintő jelentős változások egyre gyakrabban válnak döntések és fontos kinyilatkoztatások tárgyává, amelyek aztán nemzeti szinten is hatást gyakorolnak. A felhívás megalkotói úgy gondolják, hogy e változásokról, amelyekről sokat vitatkoznak az Európai Parlamentben is, nincs megfelelő és arányos vita a politikai környezetben, illetve nem népszerűsítik azt. Mivel biztos, hogy európai szinten szó lesz és döntés születik az azonos neműek közötti házasságról, számukra a kiskorúak örökbe fogadásának lehetővé tételéről, az embriókutatás közpénzekből való finanszírozásáról, azt kérik a politikusoktól és a jelöltektől, hogy nyilatkozzanak ezekről az alapvető kérdésekről, és ne tegyenek úgy, mintha ezek a témák másodlagos jellegűek lennének, mert tudjuk jól, hogy nem azok.

A kezdeményezéshez csatlakozó politikusok nevét közzéteszik az interneten, hogy a választók tudomást szerezzenek róluk a szavazás közeledtével. A felhívás kétoldalú. Egyrészt arra hívja a jelölteket, hogy foglaljanak állást ezekben a kérdésekben, másrészt viszont segíteni kívánják a választókat, hogy ki tudják választani azt a jelöltet, aki világos antropológiai nézőponttal rendelkezik és egyértelműen megnyilatkozott ezekben a témákban. Ezek fontosabbak, mint a gazdasági kérdések, gyakran ugyanis ezektől függenek a gazdasági vonatkozások, mint a születések támogatása esetében. Időnként halljuk azt a véleményt, hogy nem születnek gyermekek, mert a gazdaság rosszul megy, de tudományosan éppen az ellenkezője igaz: egy ország gazdasága a népességi növekedés válsága miatt gyenge.

A Manif pour tous szervezet olasz Facebook-oldalán és Twitter-címén folyamatosan frissítik azoknak a nevét és számát, akik csatlakoztak a felhíváshoz. Ezt minden felhasználó figyelmébe ajánlják.

Magyar Kurír