Szép új világ - szmog-pótlék a Kínában dolgozóknak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. március 15. szombat

"A hétvégén egy vezető kínai környezetvédelmi illetékes elismerte, hogy a légszennyezés szinte az összes kínai nagyvárosban meghaladja az egészségügyi határértéket." - A nagy globális cégek közül elsőként fizet kompenzációt a Panasonic a Kínába küldött dolgozóinak az ottani légszennyezés miatt. A vállalat a közelmúltbeli munkaügyi tárgyalásokon utalt arra, hogy kifejezetten a szmog miatt egészíti ki a Kínába utazó alkalmazottai bérét.

 Az, hogy a kínai nagyvárosokban a határértékeket meghaladó a légszennyezés, már eddig sem volt újság. Az viszont igen, hogy a szmog miatt egy nemzetközi cég vállalta, hogy kártérítést ad otthonról Kínába küldött alkalmazottainak.
Japánban évek óta nem emelték az alkalmazottak bérét, most a Toyota és a Panasonic hosszú idő után fizetésemelésbe egyezett bele. Utóbbi cég azt is megígérte, hogy szmog-pótlékot fizet azoknak, akiknek Kínába kell utazniuk.
Más vállalatok is szoktak fizetni "kényelmetlenségi pótlékot" Kínába vezényelt alkalmazottainak, a Panasonic lépése azonban a maga nemében az első.
A hétvégén egy vezető kínai környezetvédelmi illetékes elismerte, hogy a légszennyezés szinte az összes kínai nagyvárosban meghaladja az egészségügyi határértéket.
A 74 városból összesen 3 felelt meg az új légtisztasági előírásoknak. A Panasonic is megemlítette a PM 2.5 néven ismert részecskéket, amelyek a tüdőbe jutva megbetegedéseket okozhatnak.
A kéndioxidból, nitrogén dioxidból és más anyagokból összeálló PM 2.5 részecskék aránya elérte a köbméterenkénti 400 mikrogrammot a kínai nagyvárosok levegőjében, ami azt jelenti, hogy 16-szor nagyobb a légszennyezés az Egészségügyi Világszervezet által elfogadott határértéknél.
A kínai városokat rendszeresen füstszerű köd borítja, sok lakos a szájára húzott maszkkal próbálja elkerülni, hogy belélegezze a szennyező anyagot.
Az ország iparosodásával járó szennyezés egyre több dühöt vált ki Kínában és az sem segít, hogy Kína fő fűtőanyaga a kőszén. Emellett az építkezések és a bővülő autópark is hozzájárul a károsanyag-emisszióhoz - jegyzi meg a Guardian.
A kínai hatóságok közölték, hogy "háborút hirdetnek a szennyezés ellen" és úgy fognak harcolni, mint a szegénység felszámolására indított kampány során.

(inforádió, Szvetnik Endre, London)