Szép új világ - Belgium elfogadta a gyerekeutanáziát

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. február 14. péntek

A belga parlament elfogadta a gyerekeutanáziát – írja a BBC. A világon először korhatár nélkül vonatkozik a törvény a halálos beteg gyerekekre. 86-an szavaztak igennel, 44-en nemmel, 12-en tartózkodtak. „Gyilkosok!” – kiabálta be valaki a szavazás alatt a karzatról.

A törvényt a királynak is alá kell írnia, valószínűleg ez hamarosan megtörténik. Ezzel Belgium lesz az első ország a világon, ahol nincs korhatár az eutanáziában. Olyan gyermekek igényelhetik, akik halálos betegek, nagy fájdalmaik vannak és nincs elérhető kezelés a betegségükre.

A szomszédos Hollandiában 12 év fölött legális az eutanázia, szülői jóváhagyás is kell hozzá. Az orvos akkor teljesítheti a kérést, ha az önkéntes és jól megfontolt, a szenvedés elviselhetetlen, és a javulásra nincs remény.

Belgiumban az eutanázia 2002 óta legális a 18 év feletti halálos betegeknek. Az új törvény ellenzői szerint a gyerekek túl fiatalok egy ilyen döntés meghozatalához. A támogatók szerint a gyakorlatban nagyon kevés, döntően tizenéves gyereket fog érinteni a törvény.

„A törvény szerint a kamaszok nem dönthetnek fontos gazdasági és érzelmi kérdésekről, de hirtelen eldönthetik, hogy valaki ölje meg őket” – nyilatkozta a brüsszeli érsek. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a törvényt széles körben támogatják Belgiumban.
(index)

Ennek a súlyosságát szinte kifejezni sem lehet - az önszeretet, az erkölcsi züllés és a felelőtlenség mögött nyilvánvaló a gonosz szándék: ha abortusszal nem sikerült, akkor öljük meg később, de minél hamarabb, bármilyen okra hivatkozva... - szerk.