Díszvendég: Magyarország

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. június 24. hétfő
Célegyeneséhez érkezett az idei tíznapos washingtoni Smithsonian Folklife Festival (SFF) előkészítése, amelynek meghívott díszvendége Magyarország lesz. A június 26-30., illetve július 3-7. között megtartandó fesztiválon Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei címmel mutatkozik be a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia az amerikai főváros szívében.

Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövete, aki munkatársaival szombaton tartott szemlét az épülő magyar fesztiváltelepen elégedetten nyilatkozott az előkészültekről. "Azt hiszem, minden készen lesz a megnyitóra, remélem hogy ez egy nagy siker lesz" - mondta.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az eseményt naponta több százezer turista fogja majd felkeresni, különösen a július 4-i amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napjának környékén. "Ezért ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy bemutassuk Magyarországot" - tette hozzá.
Az SFF Washington legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja látogatóinak száma minden évben 1-1,5 millió főre tehető, a média útján pedig akár 40 millió embert is elérhet.
A Balassi Intézet tájékoztatása szerint az egységes megjelenést a fesztiválra kialakított arculati, dizájn- és építészeti elemek, valamint installációk támogatják. Siklósi József Ybl-díjas építész az építészeti és arculati elemek megtervezésekor munkatársaival egy kalotaszegi pávás házoromzat ihlette motívumot választott ki.
A tradicionális Kárpát-medencei zene- és tánckultúrába bepillantást nyújtó programblokk szakmai felelőse a Hagyományok Háza. Az utazó csapat "magját" Pál István Szalonna és bandája, valamint az erdélyi Heveder zenekar képezi, melléjük olyan muzsikusok társulnak, mint Papp István Gázsa prímás, Juhász Zoltán dudás-furulyás, Bob Cohen, a Di Naye Kapelye frontembere vagy Navratil Andrea énekes. A zenészek között van 4-5 hagyományőrző muzsikus is, többek között a magyarpalatkai zenekar és a szászcsávási zenekar prímásai, valamint a magyarszováti Kádár Erzsébet énekes.
A fesztiválon koncertet ad Bíró Eszter és zenekara, valamint a Parno Graszt is. A Balassi Intézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködése keretében az SFF közönsége ízelítőt láthat a Fölszállott a páva vetélkedő döntőseinek produkciójából is.
A fesztivál piacterén jelennek meg a mesterségek Makovecz Imre által tervezett standjai. Az itt felépítendő parasztporta három szobája a textil- és viseletkultúrával kapcsolatos női munkák bemutatásának lesz a helyszíne, három tájegység - Sárköz, Szék és Kalocsa - stílusában.
Magyarország gasztronómiájának megismertetéséhez egy erre a célra felépített helyszín szolgál. Az érdeklődők itt végignézhetik a magyar specialitások elkészítését, és meg is kóstolhatnak jellegzetes fogásokat. A fesztiválpiac árukészletét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége válogatta ki.
Forrás: MTI, kulturpart