Minden eddiginél több orosz katona próbál Nyugatra menekülni

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. április 25. csütörtök

Az orosz katonai bíróságok rekordszámú dezertálási ügyet tárgyalnak, miközben a brit hírszerzés szerint rekordszámú menedékkérelem érkezik az oroszoktól a nyugati országokban. A hírszerzés a Mediazona orosz független médium adatait idézte, ami szerint márciusban az orosz katonai bíróságok rekordszámú, az orosz fegyveres erők 64 katonáját ítélték el dezertálásért. A teljes körű invázió kezdete óta az ilyen ügyek száma elérte a 7400-at a moszkvai bíróságokon.

A hírszerzés megjegyzi, hogy a katonai bíróságok által megtalált és elítélt katonák közül sokan – miután felfüggesztett büntetést kaptak – visszatértek egységeikhez és a frontvonalba.
A katonai szolgálat alól kibújó orosz állampolgárok nyugati országokban benyújtott menedékkérelmeinek száma mindeközben szintén rekordot döntött – írja az Ukrajinszka Pravda.
A brit védelmi minisztérium jelentette, hogy 2024 márciusában az orosz katonai bíróságok rekordszámú, 684 orosz katonát ítéltek el dezertálásért – írja az Interfax.
A 2022. szeptemberi részleges mozgósítás óta az esetek száma összesen 7400, a legtöbbet a moszkvai régióban regisztrálták. A felkutatott és katonai bíróság elé állított katonák közül sokakat felfüggesztett büntetésre ítéltek. Ugyanakkor a katonai szolgálat alól kibújó orosz állampolgárok menedékkérelmeinek száma a nyugati országokban rekordszintet ért el –  áll a jelentésben.
Megjegyzik, hogy az orosz katonák határozatlan ideig kötelesek katonai szolgálatban maradni, és kevés esélyük van az elbocsátásra.
(index.hu)