Kezdődik a pollen szezon

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. április 07. vasárnap

Már az év első napjaiban elkezdődött a pollen szezon a mogyoró virágzása miatt. Enyhe volt a tél, melegebb a tavasz is, ez pedig azt eredményezte, hogy a fák pollenjei legalább egy hónappal előbb és nagyobb mennyiségben kerültek a levegőbe. Emiatt az allergiaszezon durvább lehet, mint az elmúlt években – derül ki az RTL Híradóból.

Szigeti Tamás levegőhigiéniás szakember szerint a pollenszezon legerősebb időszakában vagyunk jelenleg, hiszen egyszerre húszféle allergén pollen található meg a levegőben. Ezek többsége országosan tüneteket okozó koncentrációban fordul elő. A szakember szerint ez már a pollenszezon második csúcsidőszaka idén, jelenleg a platán, nyír- és eperfafélék pollenkoncentrációja a legmagasabb a levegőben.
A háziorvos javaslata szerint aki allergiás, lehetőség szerint ne napközben, hanem reggel szellőztessen, a tünetek enyhítésén pedig a gyógyszerek és orrspray-k használata segíthet a leginkább. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy az allergiások már a szezon megkezdése előtt néhány héttel kezdjék el szedni a gyógyszereket.
(444.hu)