Ilyen is van - tüntettek a katolikus médiáért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. április 22. vasárnap

Több tízezren tüntetettek szombaton Varsóban a szabad média és a katolikus értékrend védelmében.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) és a Szolidáris Lengyelország (SP) párt, valamint több jobboldali civil szervezet által szervezett demonstráció résztvevői elsősorban a valóságos médiabirodalommal rendelkező Tadeusz Rydzyk lelkész vezette vallási televízió (Trwam) digitális koncessziójának megtagadása ellen tiltakoztak. A több ezer zászló között magyar nemzeti színűeket is látni lehetett.

A tüntetés az egyik belvárosi templom előtt szentmisével kezdődött, amelyen Antoni Dydycz püspök homíliájában kijelentette: "Nem szabad megengedni, hogy a társadalmi kommunikáció eszközei kizárólag egoista, fogyasztói, hedonista, azaz közösségellenes magatartásokat alakítsanak ki" és ezért Lengyelország megújulásra vár. A mise után a tüntetők átvonultak a miniszterelnöki hivatal elé, ahol Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke mondott beszédet. Hangoztatta,  hogy a sugárzási engedély megtagadásával a kormány kezet emelt a lengyel egyházra, a szuverenitásra és a szabadságra. A PiS vezetője a jobboldal összefogásának jelentőségét is hangsúlyozta és felhívta a pártjából tavaly eltávolított, az SP-hez tartozó politikusokat, hogy térjenek vissza a PiS-be.

A lengyel médiahatóság (KRRiT) januárban tagadta meg a digitális sugárzási engedély megadását a Trwamtól, mert szerinte a televíziót vezető toruni Lux Veritatis alapítvány nem rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel, mivel vagyonának nagy részét kölcsönökkel biztosította. A Trwam támogatói azóta tiltakozó levelekkel ostromolják a médiahatóságot, amely ugyanakkor hangsúlyozza: nincs ok az aggodalomra, mert a toruni szolgáltató a műholdas és a kábeles sugárzási engedély alapján továbbra is elérhető marad.