Újranyitják a clevelandi magyar Szent Imre-templomot

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. április 19. csütörtök
Újranyitja tizenkét, 2009-10-ben bezárt templomát a clevelandi püspök a Vatikán rendelkezése nyomán. Richard G. Lennon szerint viszont mindez nehezen kezelhető anyagi terhelést ró egyházmegyéjére.

A püspök döntéseit a Kléruskongregáció bírálta felül, a püspök nem fellebbez. A clevelandi Szent János-katedrálisban április 17-én tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: ha tovább húznák a jogi eljárást, az csak még jobban megosztaná a helyi egyházat. Hozzátette: összetett helyzetbe kerültek, amiben nincs könnyű és tökéletes megoldás. A vatikáni döntés egyébként már, mint arról a Kurír is hírt adott, március elején megérkezett Clevelandbe. Az egyházmegye honlapján olvasható sajtóközleményben a tizenkettő újranyitandó plébánia közt szerepel a magyar Szent Imre- (St. Emeric-) templom is.
Az egyházmegye plébániahálózatának átdolgozási terve 2001-re datálódik, amikor a későbbi püspök, Anthony M. Pilla elindította a Tevékeny Plébániaélet Kezdeményezést. 2007 májusában Lennon püspök 69 plébániacsoportnál rendelte el, hogy vizsgálják meg a források és a működés összevonásának lehetőségét. Ezután került sor a bezárásokra.
A 2009-ben elkezdett, átgondolt, szisztematikus templombezárási programot a népesség és a hívek megfogyatkozása, valamint a növekvő paphiány indokolta. Közel ötven plébániát zártak be vagy vontak össze. Több plébánián a hívek éltek a kánonjog adta lehetőséggel, és fellebbeztek a Vatikánhoz. A clevelandi egyházmegye ekkori állás alapján 174 plébániájának összesen 710 ezer híve van.
A sok tiltakozó miatt viszont 2011 júliusi nyilatkozata szerint maga a püspök is kérte a Vatikánt döntései megvizsgálására. A Vatikán John M. Smith nyugalmazott trentoni püspököt küldte az ügy kivizsgálására.
A püspök leszögezte azt is: az újranyitott plébániák híveinek folyamatosan bizonyságot kell tenni majd az aktív hitéletről és arról, hogy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkeznek a plébánia fenntartására.
Április 17-i üzenetében Lennon püspök hangsúlyozta a béke szükségességét – írja a CNA

Magyar Kurír (szg)