Magyar fiatal az Iszlám Állam terrorszervezetében

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. október 05. kedd

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető magyar fiatalt fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) – nyilatkozta Hajdu János, a TEK főigazgatója.

Hajdu János a napokban történtekről kifejtette: ez az ügy összefügg a júniusban elfogott, magát iszlamistának valló, fiatal magyar férfi ügyével, aki többféle terrortámadást tervezett Magyarországon. V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését a most elfogott T. Dominikkal.
Ezzel egyidőben a német rendőrségtől is érkezett információ, miszerint a férfi különböző dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg online. Az IP-címet azonosították Magyarországon.
Az elfogott férfi több mint ezer fájlt mentett le a legkegyetlenebb kivégzési módokról, terrorpropagandáról.
A férfi olyan oldalakat is elért, amelyekhez „rendszergazdai hozzáférés kell”. A TEK főigazgatója kérdésre megerősítette: az Iszlám Állam propagandacsatornájáról van szó.
Azt mondta: T. Dominik nem tartott a radikalizálódás és merénylet-tervezés folyamatában még olyan messze, mint V. Kende, de ha most nem fogják el, „egyenes út” vezetett volna odáig.
A főigazgató elmondta: a 23 éves, magát muszlim vallásúnak valló férfi magyar, édesapja is Magyarországon született, de családja algériai gyökerekkel rendelkezett. „Nagyon nehéz a családi háttere, a terrorszervezetek pont az ilyeneket keresik, akik reményvesztettek, úgy érzik, senkik” – tette hozzá Hajdu.
V. Kendét azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szóltak. Mivel a férfi az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált.
(telex.hu)