Lakhely nélküli lett a magyar állampolgárságát nyíltan vállaló szlovákiai lelkész

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. február 19. vasárnap

Szlovákiában kikézbesítették az első olyan hivatalos értesítést, amely már papíron is bizonyítja, hogy egy, a magyar állampolgárságot megszerző személyt töröltek a lakcímnyilvántartásból – adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szombaton.

Az első ilyen értesítést Kassai Gyula lévai református lelkész kapta, a lévai Városi Hivataltól. Ebben az állt, hogy személye bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai Gyula azon szlovákiai magyarok egyike, aki, miután megszerezte, hivatalosan is vállalta magyar állampolgárságát.

A most kikézbesített igazolás előzménye, hogy a református lelkész február 15-én személyesen ment be a Lévai Városi Hivatalba, hogy tájékoztatást kérjen, miért nem kapott értesítőt a választásokról és kérte állandó lakhelyének igazolását.

A választ viszonylag hamar, február 17-én kézhez is kapta. „Kiderült, hogy a nyitrai hivatal 2011. november 21-i levelében értesítette a városi hivatalt az állampolgárságom elvesztéséről, én azonban ezt a levelet nem kaptam meg" – mondta el Kassai.

A válaszlevélben úgy kezelték, mint az idegenrendészeti hivatalnál bevezetett külföldi állampolgárt, noha Kassai Gyula nem kért tartózkodási engedélyt.

Később az önkormányzat egyeztetett az ügyben a belügyminisztériummal és pontosították, hogy Kassai Gyula jelenlegi státusza: bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai a fennálló helyzet dacára szeretne részt venni a márciusi parlamenti választásokon.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás azonban ezt nem teszi lehetővé. Ha ugyanis valaki elveszti szlovák állampolgárságát, akkor az addigi állandó lakhelye szerinti önkormányzat törli a választói névjegyzékből. "Ebben az esetben, még ha fizikailag rendelkezik is személyi okmányaival, már nem szavazhat" – mondta Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke.

(MTI)