Száz év múlva az első mondat

Kategória: Eheti Megjelent: 2015. május 04. hétfő

2001. januárjában az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos magazin, a Nature címlapján ezzel a mondattal jelent meg: „A XX. századot Budapesten csinálták”. Azért írták ezt, mert friss látásmódú tudósok sokasága áradt ki innen a világba, felfedezéseikkel forradalmasítva számtalan területet. Az a szólás járta, hogy „a marslakók köztünk élnek, és egymás között magyarul beszélnek”. El tudjuk azt képzelni, hogy 2101. januárjában egy nagy nemzetközi lap ezzel a mondattal jelenjék meg: A XXI. századot Magyarországon csinálták?

Ha visszatekintünk napjainktól száz évet: 1915-ben vajon elhitte volna-e egy lövészárokban csücsülő, fáradt magyar baka, hogy ezt fogják majd írni 2001-ben? 1915-ben, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz gyorsan vége a Világháborúnak, aztán az is, hogy a Monarchia serege gyenge és német segítség nélkül összeomlik… és akkor még előttünk állt Trianon, a II. Világháború és a szovjet megszállás…
Persze mondhatjuk: olyan zűrzavaros időket élünk és hazánk egyébként is olyan kis ország, hogy nehezen elképzelhető, hogy a XXI. századot Magyarországon csinálják… De nézzük csak meg, milyen zűrzavaros idők voltak az első évezred fordulóján!
Északról a viking törzsek támadtak és dúlták a balti térséget, Angliát és Franciaországot, délről a muzulmán mórok bent voltak a mai spanyol területeken, keletről a népvándorlás népeinek hullámai érkeztek dúlva (és zárták el Bizáncot és a keleti kereszténységet Nyugattól). A pápai trónon abban a száz évben 12 pápa ült, abból egy volt szentéletű, az a II. Szilveszter, aki Szent Istvánnak a koronát elküldte. Csoda-e ha felerősödött a világvége-várás az ezredfordulóra?
Ebben a zűrzavaros helyzetben Isten elhív keletről egy népet, akik hiszik, hogy a Kárpát-medence nekik jogos örökségük (Hunor és Magor), letelepednek itt, egy szilárd államalakulatot hoznak létre (pacifikálják a területet – ennek köszönhetően például újra megnyílik Jeruzsálem felé a zarándokút), összekötik a Keletet a Nyugattal… Igaz, ehhez kellett egy Szent István király is, ez a hallatlan formátumú szent és prófétai ember! Az Árpád-ház szentségre törekvése és kisugárzása hatalmas! Árpád-házi lányok segítenek a kereszténység felvételére több akkor létrejövő királyságot: Prágai Boldog Ágnes, a lengyel királyné Boldog Kinga, Skóciai Boldog Margit… összesen 38 szentéletű, boldoggá és/vagy szentté avatott ember egy családfán! Szent István a világon összesen létező négy apostoli király egyike és az egyetlen szent, akit a nagy egyházszakadás (1054) óta a keleti ortodox egyház is szentnek ismer el!
Most nincs ilyen szent királyunk, de lehet ilyen szent nemzedékünk! A magyar nemzet küldetése mit sem változott. Isten ma is arra hív minket, hogy itt a Kárpát-medencében az egész térségre kisugárzó módon őrizzük a békét, a krisztusi hitet és legyünk a megújulás emberei, európai nemzete! Mert földrészünk most is hasonló zűrzavaros éveket él meg, mint az első évezred fordulóján. Most is jönnek keletről a népvándorlás népei, most is jönnek délről a muzulmánok és egész Európát rengeti az az újpogány támadás és világszemlélet, ami el akar söpörni mindent, ami krisztusi.
Isten azonban azt akarja, hogy a Kárpát-medence egy olyan kegyelmi kehely legyen, ahonnan az Ő áldásai túlcsorduló mértékben kiáradhatnak az egész világra. Mondhatjuk, hogy ezzel kapcsolatban azért még van néhány probléma – igen, mint ahogy a kehely aljára is összegyűlik a kosz, amit ki kell takarítani. De vannak biztató jelek – a növekvő születésszámtól a keresztény megújulási mozgalmakig az élet több területén - és nagyon fontos, hogy mi ezekre tekintsünk és merjünk bízni és hinni munkánk sikerében.
Emlékszünk még rá, ahogy II. János Pál pápa meghirdette az előkészületi éveket az új évezredre – a Szűzanya évét, a Fiú, a Szentlélek és az Atya évét – és végül, mindent összefoglalva és beteljesítve a Nagy Elengedés, a Jóbel évét 2000-re? Milyen csodálatos víziója a kiengesztelődésnek, megbékélésnek és megújulásnak! De ha megkérdezzük magunktól, hogy mindez beteljesült-e, nem tudunk hangos igent mondani. Szent pápánk azonban azt mondta: Ne adjátok fel a reményt! A XXI. századból még csak 15 év telt el. Még 85 év hátra van ebből a századból – és ki akadályozhat meg minket abban, hogy mi - Isten kegyelmében bízva – teljes szívünkkel dolgozzunk Isten akaratának beteljesedéséért?
A 2015. május 1-i Karizmatikus Találkozó színpada fölé ez volt kiírva, jelmondatként: „Légy erős és bátor! Éleszd fel magadban Isten kegyelmi ajándékait!” (Józs 1, 6; 2Kor 1, 6) Igen, feladatunk van, küldetésünk nem változott, reményünk pedig nem csal meg, mert kiáradt szívünkbe a Szentlélek…  „Bizony, mondom nektek: vannak egyesek az itt állók közül, akik nem ízlelik meg a halált, amíg meg nem látják, hogy eljön az Isten országa hatalommal.” (Mk 9, 1)
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)