Gyógyító showman Budaörsön

Kategória: Eheti Megjelent: 2011. március 21. hétfő

Aki hallott már Damian Stayne angol gyógyító evangelistáról, esetleg részt vett a néhány évvel ezelőtti karizma-iskolán amit ő tartott Budapesten, az örömmel vette a hírt, hogy a budaörsi Siloé katolikus karizmatikus közösség újra elhívta őt közénk.

Az idei karizma-iskolára gyorsan betelt a létszám és a budaörsi sportcsarnokba vasárnap délutánra meghirdetett ingyenes gyógyító összejövetelre is csak az tudott bejutni, aki időben regisztráltatta magát. (A többiek a bejáratnál elhelyezett kivetítőn követhették az eseményeket.)

Mi gyorsak voltunk és trehányak (szokás szerint), a budaörsi testvérek pedig megértőek, így időben lett jegyünk. Törökbálintról többen részt vettek a karizma-iskolán is, mi pedig az érdi cigány közösséggel mentünk át két autóval. Persze eltévedtünk – meg sem lepődöm, ez már nálam rutin -, de a jó testvérek őrizték a jegyünket és helyünket, így bár elkéstünk, de mégis besurranhattunk.

A szervezés és rendezés példamutató volt – attól eltekintve, hogy miért nem írták ki minden utcasarokra nagy betűkkel és vörös nyíllal, hogy merre kell menni, akkor mi se tévedtünk volna el… :-) - a Te Deum zenekar a szokott magas színvonalon játszott, néhány számot többször is, igény szerint. (Alkalmazkodniuk kellett Damianhoz is, hozzánk is, nem volt könnyű nekik.)

Damian showman, aki mindent bevet a jó cél elérése – Jézus Krisztus Örömhíre - érdekében. Profi előadó, tökéletesen bánik a szavakkal és gesztusokkal, játszik a hangjával, testével, magával és velünk. Én meg öregszem. Amikor szektoronként fel kellett állnunk és hangosan kiáltani kitárt karokkal, hogy „Jézus él”, arra gondoltam, milyen nehezen viselem már, amikor így ugrándoztatnak. Közben meg tudom, hogy szükség van erre is, hiszen ki kell mozdítani az embereket a „leült” állapotukból – ez itt nem tudós konferencia okos beszédekkel, nem koncert szép zenékkel, hanem gyógyító összejövetel, ahol kétezer ember hitét kell megmozdítani! Ezt szolgálja a zene, a video-részletek a gyógyulásokról, ezt Damian Stayne szentírási idézetekre támaszkodó beszéde, ezt a karizmatikus megnyilvánulások (Damian néhány ismeret-szavát mond a gyógyítás elején, egyet később vissza is igazolnak: abból a szektorból ahová mutatott, jött egy asszony, akinek pont az volt a betegsége, amit Damian mondott, és meg is gyógyult.)

És jönnek a gyógyulások. Nem messze tőlünk nagy kiáltozás támad, amikor egy fiatal lány kiugrik a tolókocsiból és szaladgálni kezd, anyja ott sír mögötte. A színpadra felhívott mozgásszervi betegségből gyógyultak kezükben hozzák a mankójukat, guggolnak, futnak, ahogy Damian kéri. Két hallássérült átadja a hallókészülékét, mert e nélkül is hallanak. (Próba: Damian a hátuk mögé áll és halkan – mi sem halljuk a nézőtéren, de közben mutatja is – kéri, hogy mit tegyenek: emeld fel a bal kezed – felemeli – ugrálj – ugrál…

Összességében százon felüli ember teszi fel a kezét, hogy gyógyult a keze, lába, szeme, füle, rákos daganat, stb. Isten közöttünk van, és működik!

A rendkívül dinamikus és olykor hangos (vagy az én fülem is érzékenyebb lett? :-) ) összejövetel végén a püspöki mise olyan volt, mint az egész napos munka után megpihenni Isten szerető ölelésében. Székely János püspök atya kedves és felemelő történetei a Szeretetről, Isten gyógyító szeretetéről – ő mondta így, nekem meg örvendezett a szívem – a liturgia szépsége, a szentáldozás, egyesülés Jézussal… valóban megkoronázták a napot.

Azt hiszem, mindannyian hálásak lehetünk Istennek is, Damian Stayne-nak is, és a szervező és közreműködő testvéreknek is ezért a napért. Mindannyian: nem csak azok, akik ott voltunk, hanem a többiek is, mert hiszem, hogy Isten kegyelme nem állt meg a csarnok falainál, hanem kiáradt az egész országra. Abban pedig külön bízom, hogy sokan bátorságot és erőt kaptak, hogy maguk is szolgálatba lépjenek Isten országáért, hogy hazánk valóban a Szeretet földje legyen.

Kalandra fel!

Sípos (S) Gyula (szeretetfoldje.hu)