Már megint kiderült, hogy a Bibliának van igaza

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. január 18. szerda

Egy izraeli tudóscsoport korszerű csillagászati eszközökkel napra, sőt percre pontosan meghatározta egy háromezer évvel ezelőtti csata dátumát – írja az MTI. A Bibliában, Józsué könyvében az áll, hogy a héber törzsek egyik legfontosabb csatájánál a Nap segítette győzelemre a honfoglaló zsidó törzseket. A történet szerint a zsidókat vezető Józsué védelmet ígért Gibeon lakóinak, és serege élén legyőzte öt, ellene szövetkező király közös seregét.

Józsué könyve egy csillagászati jelenséget ír le a csata idején: Akkor szóla Józsué az Úrnak azon a napon, a melyen odavetette az Úr az Emoreust Izráel fiai elé; ezt mondotta vala pedig Izráel szemei előtt: Állj meg nap, Gibeonban, és hold az Ajalon völgyében! És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein. (Józsué könyve 12-13.)
Az ókorban csodának tekintették a jelenséget; úgy vélték, a győztes hadvezér, Józsué Ben Nun felszólítására megállt a Nap, és így került a Hold takarásába az égen.
A Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem szakemberei – régészek és fizikusok – arra jutottak, hogy a Nap és a Hold együttes említésével, egy egyéb helyeken ritkán szereplő héber szó segítségével egy korabeli napfogyatkozást ír le a szöveg. Így már megállapíthatták, hogy a sorsdöntő összecsapásra időszámításunk előtt 1207. október 30-án,  délután 4 óra 28 perckor került sor.
A környéken akkor teljes napfogyatkozás volt, ami 5 perc 15 másodpercig tartott. Ekkor csaphattak össze a hadseregek.
A kutatócsoport egyik tagja, Hezi Jichák 2006-ban jelen volt a Kappadókiában, Törökországban megfigyelhető napfogyatkozáson, és ez adta az ötletet: úgy vélte, hogy egy ennyire nagy erejű jelenséget minden bizonnyal megörökítettek az akkoriban élő emberek a Bibliában is.
A kutatók a NASA eszközeit használták a napfogyatkozás pontos időpontjának kiszámításához. A munkájukat megkönnyítette, hogy időszámításunk előtt 1500 és 1000 között csak egyetlen csillagászati jelenség történt azon a vidéken, ami egybevágna a Biblia szövegével. Az új eszközökkel az összecsapás pontos helyét is meghatározhatták.
A Biblia szerint az ütközetben az égből hulló hatalmas kövek is sokakat megöltek, és megfutamodásra késztették az ellenséget, de erre jelenségre nem találtak magyarázatot.
(index.hu)