Készpénzmentes Svédország

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 28. hétfő

Kevés olyan hely van a világon, ahol olyan gyors ütemben térnének át a mobilapplikációkkal és bankkártyákkal zajló fizetésre, mint Svédország. A skandináv ország hamarosan tényleg készpénzmentessé válhat, de csak majdnem - derül ki a The New York Times riportjából.

Az egyetemisták szinte alig használnak készpénzt, de még a hajléktalanul élő utcai kereskedők is mobil kártyaolvasókkal rendelkeznek Svédországban. A "Money, Money, Money" számot éneklő svéd zenekart bemutató, Björn Ulvaeus énekes által felvirágoztatott Abba Múzeum is annyira múlt századinak tartja a készpénzt, hogy el sem fogad bankjegyeket és érméket. Számos bank már egyáltalán nem fogad el és nem ad ki készpénzt.
Nem mindenki örül a készpénz eltörlésének: fogyasztóvédelmi szervezetek és más kritikusok a magánszférára megsértését, a biztonsági kockázatok fokozódását, és az idősek, menekültek marginalizálódásának veszélyét látják a digitalizációban. Sokan attól tartanak, hogy a fiatalokat felelőtlen hitelfelvételre ösztönzi a digitalizáció.
A svédi igazságügyi minisztérium adatai látszólag alátámasztják az aggodalmakat: a tíz évvel ezelőtti szint több mint duplájára, 140 ezerre nőtt az elektronikus csalások száma (igaz, az elektronika használata valószínűleg nem duplájára, hanem sokkal nagyobb mértékben nőtt).
Néhány adat a készpénzszegény svéd gazdaságról:

 A készpénzmentes gazdaság kialakulásának két igazán nagy nyertese van:

Végleg azonban Svédország sem szeretne búcsút inteni a készpénznek. A svéd központi bank, a Riksbank előrejelzése szerint gyors hanyatlás vár ugyan rá, de még húsz év múlva is lesz készpénz a forgalomban. A jegybank épp nemrég új külsővel rendelkező bankókat bocsátott ki Svédországban. 

(portfolio.hu)