Milyen világ ez? - az ENSZ minden drogot legalizálna

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 20. kedd

A drogok teljes dekriminalizálását javasolja a világ összes kormányának az ENSZ, állítja a világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési irodájának (UNODC) egyik tagja. A tag egyébként Sir Richard Branson, aki eddig inkább a Virgin zenei megacég alapítójaként, üzletemberként és playboyként volt ismert.  Branson elmondta, hogy a dokumentum létezik, de azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az ENSZ nem cáfolta az információkat, noha azok alapjaiban változtatják meg a világszervezet drogügyi álláspontját, írja a Telegraph. A lap ugyanakkor rámutat: az ENSZ működésében szokatlan, hogy egy jelentős irányváltást így vezessenek be. Hasonló tanulmányokon évekig szoktak dolgozni, majd azt valamelyik ENSZ-vezető jelenti be.
„Még nem nyilvános dokumentumról van szó, amely azonban évtizedekre megváltoztathatja a világ drogstratégiáját azáltal, hogy a kormányokat a drogfogyasztás és -birtoklás dekriminalizálására buzdítja az egyéni fogyasztók esetében” – nyilatkozta Branson.
Az üzletember szavai alapján a dokumentum a szakemberek által már régóta hangoztatott elveket propagálná. A droghasználatot egészségügyi, nem pedig bűnügyi kérdésként kellene kezelni. „Miközben a rekreációs céllal drogot használók számára ez nem probléma, a függőknek biztosítani kell a megfelelő ellátást, a börtön helyett.”
Branson szerint a dokumentumot hétvégén hozzák nyilvánosságra, a Kuala Lumpurban rendezett ártalomcsökkentési fórumon.
(index.hu)