Az emberek igénylik, hogy az egyház állást foglaljon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 07. hétfő

Az emberek többsége igényli, hogy az egyházak világi, civil ügyekben is megfogalmazzák véleményüket - így látja Máté-Tóth András valláskutató, egyetemi tanár. Sokan 30-40 évvel ezelőtt úgy gondolták - nemcsak Magyarországon, hanem egész Nyugat-Európában is -, hogy az egyház korszaka a nyilvánosságban lejárt, vége annak az időszaknak, amikor bárki kíváncsi lenne arra, amit mond akár a katolikus egyház, akár más nagy egyházak.

De valahogy a történelem és a jelenkorunk rácáfol erre a várakozásra, amelyet még bizonyos statisztikai eredmények is alátámasztani látszottak. Azt tapasztaljuk a kutatásainkban - Nyugat-Európában és a mi térségünkben még inkább -, hogy az emberek igénylik azt, hogy az egyház - a katolikus egyház, a református egyház - hozzászóljon a civil ügyekhez, a világ aktuális helyzetét nyomasztó ügyekhez - hangsúlyozta.
Meg is fogalmazzák konkrétan, hogy mely témákban várják ezt: a szegénység, az igazságtalanság, az észak-dél konfliktusa, a kiszolgáltatottság. Ezek azok a témák, amelyekben az emberek az egyháznak olyan funkciót tulajdonítanak, amely funkciót úgy látszik, hogy más civil intézmények - a bíróság, a rendőrség, a média, a kormányok, a pártok, a szakszervezetek - úgy tűnik, hogy már nem sikerül ezeket hitelesen képviselniük - mondta a valláskutató.
Van az emberekben egy olyan elképzelés, hogy talán az egyházaknak lenne az a feladata, hogy szót emeljenek az emberért, a kiszolgáltatottak mellett - tette hozzá.
(inforadio.hu)