A pánikbetegségről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 15. hétfő

A pánikbetegség a lakosság 2-4 százalékát érinti, leginkább nőknél fordul elő - mondta a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője. Perczel Forintos Dóra szerint minden tizedik ember átél pánikrohamot életében. Azt is mondta, hogy a pánikbetegség kognitív viselkedésterápiával 99 százalékban gyógyítható.

A pánikroham egyfajta szorongásos rosszullét, amelynek a legfőbb jellegzetessége, hogy hirtelen, váratlanul, és látszólag megmagyarázhatatlanul tör rá az emberre. Igen változatos tünetekkel járhat: heves szívverés, izzadás, reszketés, remegés, mellkasi szorító érzés. Sőt, még szédülés, fuldoklás is lehetséges - mondta az InfoRádiónak Perczel Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője.
Hozzátette: pánikbetegségről viszont akkor beszélünk, ha ezek a pánikrohamok gyakran ismétlődnek, egy hónap alatt legalább négyszer és akkor, ha a beteg mindennapi életvitelében jelentős zavarokat okoznak. Ilyenkor nagyon gyakori, hogy a rohammentes időszakban is megjelenik egy aggodalmaskodás az újabb rosszullét megjelenésétől.
Közlése szerint minden tizedik ember átél legalább egyszer pánikrohamot életében, és a lakosságnak körülbelül 2-4 százalékát érinti. Férfiaknál nagyjából 1,5 százalék, nőknél 4,3 százalék.
Arra a kérdésre, hogy - a nemi eloszláson túl - kik a veszélyeztetettek, Perczel Forintos Dóra azt mondta, azok az emberek, akik eleve magasabb úgynevezett egészségszorongással jellemezhetőek. Ezek a pániktünetek a normál stresszreakciónak a tünetei. Amikor például a hullámvasúton ülünk, akkor is hasonló tüneteket érzékelhetünk, de akkor tudjuk minek tulajdonítani - magyarázta. A pánikrohamnál ez nagyon nehezen kapcsolható valamilyen kiváltó okhoz. Ezért azoknál az embereknél valószínű a pánikbetegségnek a kialakulása, akik jobban figyelik saját magukat, tudatosabban figyelnek a saját testük jelzéseire, és hajlamosak ezt túlértékelni.
A pánikbetegség kognitív viselkedésterápiával 99 százalékban gyógyítható, nagyon jók a bizonyítottan hatékony vizsgálatoknak az eredményei. A pszichoterápiának a lényege az, hogy az illető megtanulja felismerni, hogy amikor rátör a szorongás, akkor ez mivel lehet összefüggésben, és felismerje azt, hogy ezt mennyire értékeli túl. Egy reálisabb helyzetértékelés kialakítása a cél - tette hozzá a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője.
(inforadio.hu)