8 egészségügyi kamu, amiért ne fizessen többé

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 28. vasárnap

A világ legkönnyebb dolga lenne úgy fogyni vagy izmosodni, hogy egy centit sem kell megmozdulni érte, nem hiába van akkora piaca a fogyasztószereknek és -gépeknek. Persze, a gyártókat sem kell félteni, ki is használják alaposan a nők tökéletesség iránti mértéktelen vágyát és lustaságát. Hogy csak néhány példát mondjunk, ott van, ugye, a mezítlábas futócipő, a bélmosás, illetve a bőrápoló nadrág. És a felsorolásnak még nincs vége!

Antioxidáns táplálékkiegészítők

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vitaminok – ugye, önnél is akad C-, D- vagy E-vitamin? De vajon mi a helyzet az antioxidánsokkal? Érdemes beruházni rájuk? Dr. Frances Largeman-Roth élelmiszer és táplálkozási tanácsadó szerint nem igazán, ő inkább csak pénzkidobásnak tartja ezeket étrendkiegészítő formájában szedni. A szakértő azt mondja: igaz, hogy az antioxidánsok hasznosak, mivel segíthetnek a a szívbetegségek megelőzésében, de az ehhez szükséges mennyiséghez már kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozással is hozzá lehet jutni, írja a health.com

Fülgyertya

A bioboltokban ma már számtalan fajtájú fülgyertya kapható, amik a tájékoztatók szerint – elvileg –több betegségre is pozitív hatással vannak, na meg állítólag a fülben felhalmozódott fülzsírtól is megszabadítanak. Persze, ez csak elméletileg igaz, eddig ugyanis még egy tanulmány sem bizonyította, hogy ezek a gyertyák valóban kiszívnák a fülzsírt. Sőt, szakemberek szerint akár halláskárosodást, középfülgyulladást és dobhártyaproblémákat is okozhatnak, nem is beszélve a tűzveszélyről.

Gördülő talpú cipők

Pár éve jelentek meg a boltok polcain az idétlen ortopédcipőnek tűnő, gördülő talpúnak nevezett cipők, melyek elvileg a mozgásszervi panaszokra és azok megelőzésére nyújtanak megoldást, és néhány elmélet szerint még formálnak is (Itthon ilyen pl. az MBT, Walkmaxx, Waldlaufer). Igen ám, de ha az új, menő(nek érzett) cipője miatt elkezd rendszeresen sétálni, valóban le fog adni pár kilót, de az nem a lábbelije érdeme lesz, hanem az öné, mert hát, ugye, mozog. Legutóbb például a Sketchers ilyen cipőjéről derült ki, hogy jótékony hatása bizony kamu.

Izomstimuláló öv

Nagyjából a teleshop megjelenésével egyidőben bukkantak fel a különféle futurusztikus kütyük, amik azt ígérik: elektromos izomstimulációval hipp-hopp kockahasat varázsolnak használójuknak, persze, a tévé előtt ülve. Csábító, nemde? Csakhogy egy 2002-es tanulmányban bebizonyították, hogy semmit sem ér, annak ellenére, hogy valóban van némi kalóriaégető hatása.

Mezítlábas futócipő

Ugye, milyen menő a mezítlábas cipő? Érezni benne a természet közelségét, a talaj egyenetlenségeit a talp alatt, hát nem szuper? Hát, nem. Persze részben az, és a futás is nagyon klassz, de lehetőleg ne ilyen cipőben tegye, mert használatukkor nagyfokú sérülésveszély áll fenn. Inkább azt javasoljuk, tartsa meg a jól bevált klasszikus futócipőjét, egy rakás pénzt spórolhat vele.

Ránctalanító krémek

30 év felett szinte az összes nő fürdőszobájában megtalálható minimum egy ránctalanító, mert hát milyen kínosak azok a szemkörnyéki szarkalábak ennyi idősen! A kozmetikai cégek komoly összegekért kínálnak jobbnál jobb anti-ageing termékeket, ám jó, ha tudja, akármit is ígérnek a reklámok, csodát ezek a krémek sem fognak tenni. A Consumer Reports 2010-ben több ránctalanító krémet tesztelt, ki is derült, hogy a hatékonyságuk nagyjából elenyésző.

Rezgő súlyzó

Egy időben nagyon ment ez a sporteszköz, amit azoknak a szálkásodni vágyóknak találtak ki, akik a megerőltető mozgás helyett inkább csak egy helyben álldogálnának. Ezzel az eszközzel lényegében semmi dolga nincs az embernek, csak annyi, hogy jó erősen szorítsa, miközben végrehajt vele pár egyszerű súlyzós gyakorlatot. Hogy mi ennek az értelme? Állítólag az, hogy napi 6 perc rendszeres gyakorlást követően fantasztikusan formás karjai lehetnek, hiszen ezzel a súlyzóval tornázni elvileg 300 százalékkal hatékonyabb, mint egy normál súlyzós edzés. A baj csak az, hogy a csodasúlyzó hatékonyságát vizsgáló szakember nem ajánlja, hogy csakis erre az eszközre hagyatkozzunk, szóval hatását tekintve nagyjából ugyanott jár majd, ha az edzéshez egy ásványvizes palackot használ. És még olcsóbb is.

Szaunaruhák

Szintén a lustáknak dobták piacra a szaunaruhákat, amikben a nagy hőmérséklet hatására a test fokozottan izzadni kezd. Ezzel viszont két probléma is van. Az egyik, hogy mivel az izzadással csak folyadékot veszít, nem lesz hamarabb karcsú, hisz az első ivással pótolja a kiizzadt folyadékmennyiséget, a zsír meg marad, ahol volt. Ráadásul vigyázni kell a kiszáradással is: rosszabb esetben akár szívinfarktushoz, hőgutához vagy veseelégtelenséghez is vezethet az ilyen önizzasztás.
(divany.hu)