Érdekesség: Európa minden kutya őshazája

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 03. vasárnap

Egy nemrégiben publikált nemzetközi kutatás megállapítása szerint valamennyi kutya európai gyökerekkel rendelkezik. Robert Wayne, a University of California professzora – olyan társszerzőkkel például, mint Olaf Thalmann, a finn Turku Egyetem munkatársa – DNS-vizsgálatokra hivatkozva cáfolta azt a korábbi elméletet, amely szerint a kutyákat először Kelet-Ázsiában háziasították.

A kutatók a mai kutyák és farkasok DNS-ét hasonlították össze különböző földrészekről származó, évezredekkel ezelőtt élt állatok maradványaival. A vizsgálatok eredménye szerint a kutya háziasítása 19-32 ezer évvel ezelőtt kezdődött Európában, még jóval azelőtt, hogy a kecskéket, birkákat vagy szarvasmarhákat háziasították volna.
Bár az elméletet többen nem találják megfelelően megalapozottnak, az biztos, hogy számos európai ország büszke a maga nemzeti kutyafajtájára. Magyarként ismeri a világ például a komondort, az erdélyi kopót, a kuvaszt, a magyar vizslát, a pulit, a pumit és a mudit. Hasonlóan büszke hazája például a német juhászkutyára, az angol masztiffra, a francia bulldogra, a belga juhászkutyára, a máltai pincsire, a cseh terrierre, az észt kopóra, a finn spitzre, az ír szetterre, az olasz agárra vagy a (horvát) dalmatára…

(blog.hu/europapont)