Mennyi pénz kellene a klímakatasztrófa elkerüléséhez

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 15. kedd

A Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) bemutatta az éghajlatváltozásról szóló jelentésének legújabb részét – írja az MTI. A négy évig készülő jelentés Berlinben bemutatott fejezetén 58 ország 235 tudósa dolgozott társadalmi munkában. Vasárnap csak a politikai döntéshozóknak szánt negyvenoldalas összefoglalót mutatták be, a teljes dokumentumot jövő héten mutatják be; a mostani jelentés, ha úgy tetszik, egyfajta használati utasítás a klímaváltozás elkerüléséhez.

Jó hír: az IPCC szerint a gazdasági növekedés ütemét csak 0,06 százalékkal csökkentené, ha a kormányok elvégeznék az éghajlatváltozás megelőzéséhez szükséges beruházásokat.

A misztikus 2 Celsius-fok

Az ENSZ szerint a középhőmérséklet az ipari forradalom előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedhet 2100-ig ahhoz, hogy kezelhető legyen az éghajlatváltozás hatása.

A középhőmérséklet emelkedését csak akkor lehet 2 fok alatt tartani, ha sikerül az üvegházhatást előidéző gázok légköri koncentrációját – szén-dioxidban számolva – a 450 ppm (milliomod térfogatrész) körüli szinten (430-480 ppm között) stabilizálni.

Hogy ez sikerüljön, az üvegházhatású gázok kibocsátását 40-70 százalékkal kell csökkenteni 2050-re (a 2010-es szinthez képest). A kibocsátás-csökkentést a szén-, kőolaj- és földgázfogyasztás visszaszorításával lehet elérni. Ehhez viszont át kell alakítani az energiaellátást.

Ha időben lépünk, olcsón megússzuk

Az IPCC jelentése szerint a változtatások, reformok és beruházások nem megfizethetetlenek. Ahogy Ottmar Edenhofer, a munkacsoport vezetője fogalmazott: ”Nem kell a világ összes pénzét a bolygó megmentésére költeni." A 2010 és 2100 közötti időszakban, évi 1,6 és 3 százalék közötti növekedést feltételezve az átalakítások csupán 0,06 százalékkal veti vissza a növekedési ütemet – vagyis például 2 százalék helyett 1,94 százalékkal bővülne a gazdaság.

Edenhofer ugyanakkor azt is leszögezte: a globális klímaváltozás kezelhetetlen folyamatokat indítana el, és ezt csak akkor lehet viszonylag olcsón megúszni, ha mindenki időben lép, és elvégzi a szükséges beruházásokat.

A következő másfél-két évtized ebből a szempontból fontos időszak lesz. Minél kevésbé sikerül visszaszorítani a károsanyag-kibocsátást a 2030-as évekig, annál nehezebb lesz teljesíteni a célt 2050-ig. Ha a következő években nem lesz komoly előrelépés, később az ENSZ-nek olyan, még nem kiforrott technológiákat kéne alkalmaznia, mint a szén-dioxid kiszivattyúzása a légkörből.
(index)