Egy jó hír: Kibírják a fura telet a magyar gyümölcsfák

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. február 05. szerda

A december–januári meleg idő nem zavarta meg a hazai gyümölcsfák telelését, a mostani hideg idő pedig nem olyan durva, hogy ártson a termésnek – mondja a gyümölcsszövetség. A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke.

 

Elmondása szerint a gyümölcsösök úgynevezett mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok. Szerencse, hogy a lehűlés nagy átlagban kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük – mondta.

Mártonffy Béla úgy vélte, hogy a mostani, hűvös idő jót tesz a gyümölcsösöknek, főként az kedvező hogy a lehűlés nem volt hirtelen, és a hőmérséklet nem csökkent extrém alacsonyra, mínusz 15–20 Celsius-fokra például. A mostani éjszakai, mínusz 6–10 Celsius-fok körüli hőmérséklet nem ártalmas, a gyümölcsösök mínusz 10 Celsius-fokig nem károsodnak.

A hétvégi, rövid ideig tartó ónos eső hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az előzetes vélemények szerint jelentősebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentősebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs – mondta.

A gazdák abban reménykednek, hogy most, a metszési időszak kezdetén, a tavalyinál kedvezőbbek lesznek a körülmények. Tavaly a még március 15. körül is megmaradó hó és a mínusz 10–15 Celsius-fokos hőmérséklet nehezítette a munkát – mondta a FruitVeB elnöke.
(origo)