Az Apokalipszis négy lovasa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. július 15. hétfő

A Jelenések könyvét sokan és sokféleképpen próbálták már magyarázni, és különösen a válságos időkben saját korukra értelmezni. Joseph Candel ebben az írásában az Apokalipszis négy lovasának jelképét értelmezi, ahogy azok szerinte előkészítik a terepet a hamarosan bekövetkezendő eseményekre:

"Vajon miért vannak háborúk, és miért olyan egyenlőtlen a gazdasági eloszlás - vagyis miért van az, hogy néhány ember, vagy néhány nemzet gazdag, míg mások éheznek és meg vannak fosztva alapvető szükségleteiktől? A kormányok miért költenek milliárdokat háborúkra - melyek csak pusztulást és nyomorúságot okoznak -, míg a szegény országok továbbra is szenvednek?

Sokat tűnődtem azon, hogy miért ilyen a világ, hogy miért nincs benne több szeretet, béke, hogy miért nem fognak össze az emberek és a népek annak érdekében, hogy jobbá tegyék ezt a világot. A Bibliában találtam rá a válaszra; a Jelenések könyvének 6. fejezetétől kezdve, melyben az Apokalipszis négy lovasáról olvashatunk.

A Jelenések könyvének 6. fejezetében Jézus kinyitja a jövő könyvét, a prófécia könyvét, mely hét pecséttel van lezárva, és megmutatja János apostolnak a világ jövőjét attól az időtől fogva (i.sz. körülbelül 90-től) egészen az utolsó napokig (addig az ideig, melyben most élünk), és még az utána következőkig is.

A Jelenések könyvének másik elnevezése Apokalipszis, ami „jövővel kapcsolatos kinyilatkoztatást" jelent. Az Apokalipszis négy lovasa megjeleníti az igazságot a vallásról, háborúról, gazdaságról, és előkészíti a terepet a hamarosan bekövetkezendő eseményekre.

Az első pecsét

És láttam, amikor a Bárány feltörte a hét pecsét közül az elsőt, és hallottam, hogy a négy élőlény közül az egyik mennydörgéshez hasonló hangon szól: „Jöjj!" És láttam: íme, egy fehér ló, a rajta ülőnek íja volt, és korona adatott Neki, és győzelmesen vonult ki, hogy újra győzzön. (Jelenések könyve 6,1-2).

Az első lovas, aki koronát visel, győzelemre vonul ki, nyilvánvalóan Jézus. Mi történt akkoriban a világtörténelemben, i.sz. 90 körül? Jézus feltámadt, és elindult a lélekvilágból, hogy „legyőzze" a világot az Evangéliummal apostolai és a korai keresztények közreműködésével - és ők tényleg meghódították a hatalmas római birodalmat. Jézus szeretetről és Isten megbocsátásáról szóló üzenete erősebbnek bizonyult, mint az összes római légió együttvéve! Jézus az a hatalmas hódító, Aki a fehér lovon érkezik.

A Jelenések könyvének 19. fejezetében is találunk egy fehér lóról szóló leírást: „És íme egy fehér ló, és Aki rajta ül, annak neve Hű és Igaz. … Ez a név adatott Neki: az Isten Igéje" (Jelenések könyve 19,11.13).

János Evangéliuma 1,14-ből tudjuk, hogy „Isten Igéje" Jézus: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az Ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal."

És mennyei seregek követték Jézust, a feltámadt szentek, akik szintén fehér lovon ültek. Lejöttek az égből, hogy legyőzzék az Antikrisztus seregeit, és uralmuk alá vegyék a világot az armageddoni csata után (Jelenések könyve 19,14).

A második pecsét

Amikor feltörte a második pecsétet, hallottam, hogy a második élőlény szól: „Jöjj!" És kijött egy másik ló, egy tűzvörös, és a rajta ülőnek megadatott, hogy elvegye a békességet a földről, sőt hogy öldössék egymást az emberek; és nagy kard adatott neki. (Jelenések könyve 6,3-4.)

Mi veszi el „a békességet a földről"? - A háború! Ez a vörös ló a háborút jelképezi, és a hadi fegyvereket.

A lónak vörös színe van, és ez azért találó, mert jól képviseli, hogy a kegyetlen háborúk mennyi vért kiontanak. Ezekért a háborúkért nem Isten a felelős; ezek a büszkeségből, az előítéletekből, és az ember szívének kapzsiságából származnak. „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket?" (Jakab levele 4,1).

„Nagy kard" adatott a vörös ló lovasának. Ez valószínűleg a háborús fegyverek „fejlődésére" utal, illetve arra a sokkal nagyobb pusztításra, amit a háborúk végeztek, mióta ez a prófécia János korában adatott.

A harmadik pecsét

Amikor feltörte a harmadik pecsétet, hallottam, hogy a harmadik élőlény szól: „Jöjj!" És láttam: íme, egy fekete ló, a rajta ülőnek mérleg volt a kezében. És hallottam, hogy egy hang szól a négy élőlény között a középen: „Egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár, de az olajat és a bort ne bántsd." (Jelenések könyve 6,5-6)

Az itt szereplő fekete lovas, melynek mérleg van a kezében, a gazdag kapitalistákat jelképezi, melyek a különböző nemzetek gazdaságának manipulálásával nagyban befolyásolják a világban fennálló viszonyokat. A Bibliában ezen kívül csak egyetlen olyan vers van, melyben valaki mérleget tart a kezében: „Kalmár lett, hamis mérleg van a kezében, szeret harácsolni." (Hóseás könyve 12,8)

Egy másik próféta, Ámósz is említést tett a kereskedőkről - akiket nevezhetünk az akkori gazdag kapitalistáknak, s akik szintén kifosztották a szegényeket, ahelyett hogy segítettek volna nekik: „gabonát árulhassunk, és a szombat, hogy gabonával kereskedjünk, kisebb vékával, nagyobb súlyokkal, és hamis mérleggel csalva … ti, akik a szegények vesztét kívánjátok, és ki akarjátok pusztítani az ország nyomorultjait." (Ámósz könyve 8,4-6)

A fekete ló pedig az éhínséget és szegénységet képviseli, melyet azok a gazdagok idéznek elő, akik nem hajlandók megosztani javaikat a szükségben élőkkel. Ez a ló nagymértékben felelős napjaink gazdasági helyzetéért. A Szentírásban az olaj és a bor mindig a bővelkedést vagy a luxust jelképezi. „Az olajat és a bort ne bántsd"; ez olyan helyzetre utal, melyben a gazdagság és luxus az éhínséggel és szegénységgel együtt van jelen - és a gazdagok és szegények közötti szakadék egyre csak növekszik.

A negyedik pecsét

Amikor feltörte a negyedik pecsétet, hallottam a negyedik élőlény hangját, amint így szól: „Jöjj!" És láttam: íme, egy fakó ló, a rajta ülőnek neve Halál, és a Pokol követte őt; és hatalom adatott nekik a föld negyedrészén, hogy öljenek karddal, éhínséggel és döghalállal, és a föld vadállatai által. (Jelenések könyve 6,7-8)

Az Apokalipszis negyedik és egyben utolsó lovasa maga a halál. És nem csak háború okozza ezt a halált, hanem vadállatok, járványok, éhínségek, és a pusztítás minden egyéb elképzelhető fajtája.

A halál persze mindig is létezett, ám napjainkra példátlan méreteket öltött az éhínségnek, természeti katasztrófáknak, az olyan új keletű járványoknak és vírusoknak köszönhetően, mint pl. az AIDS vagy az Ebola. Jézus is megmondta, hogy közvetlenül visszatérése  előtt „nemzet nemzet ellen, és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé." (Máté Evangéliuma 24,7)

Az ötödik pecsét

És amikor feltörte az ötödik pecsétet, láttam az oltár alatt azoknak a lelkét, akiket az Isten Igéjéért öltek meg, és azért a bizonyságtételért, amelyet megtartottak. És hatalmas hangon kiáltották: „Urunk, Aki szent és igaz vagy, meddig nem ítélsz, és meddig nem állsz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak?" Akkor fehér ruha adatott mindegyiküknek, és megmondatott nekik, hogy nyugodjanak még egy kis ideig, amíg teljes nem lesz azoknak a szolgatársaiknak és testvéreiknek a száma, akiket ugyanúgy megölnek, mint őket. (Jelenések könyve 6,9-11)

Először megjelenik a fehér ló, melynek lovasa üzenetet visz, és „győzedelmeskedik" sok lélek felett. Aztán a hitetlenek nyíltan visszautasítják ezt az üzenetet, szövetkeznek a másik három lovassal; a vörös, fekete és fakó ló lovasaival; mindez együtt üldöztetéssé rajzolódik ki, és azoknak a mártírhalálává, „akiket az Isten Igéjéért öltek meg." A történelemben mindig is így volt. Ezek a mártírok azonban kivételt képeznek, hiszen Jézus követői általában nem haltak mind mártírhalált, hanem életük során végezték az Úr munkáját.

A háború, a kapzsiság, és a halál - mindazok, amik a második, harmadik és negyedik pecsét felnyitása után megjelentek - szinte egyidősek magával a világgal, ám a Biblia itt is és máshol is úgy jellemzi őket, hogy e jelenés korszakát követően ezek az erők még nagyobb hatalomra tesznek szert.

Jézus ezt is megjövendölte híres végső időkről szóló beszédében, Máté Evangéliuma 24. fejezetében, és azt mondta, hogy a következő eseményekben fog betetőzni: „olyan nagy nyomorúság lesz akkor, amilyen nem volt a világ kezdete óta mostanáig, és nem is lesz soha. Ha nem rövidülnének meg azok a napok, nem menekülne meg egyetlen halandó sem, de a választottakért megrövidülnek azok a napok." (Máté Evangéliuma 24,21-22)

Más szóval Jézus tulajdonképpen azt mondta ezzel, hogy egy nap az emberiség olyan zsákutcába kerül majd, hogy ha Isten engedné, hogy mindez szabadon folytatódjon, akkor az emberiség megsemmisítené önmagát. Tehát mikor az emberiség eléri ezt a kritikus pontot, akkor, Jézus elmondása szerint, Isten közbelép és megállítja az emberiséget - mindezt pedig Jézus második eljövetelével éri majd el. Jézus visszatér majd, hogy megbüntesse a gonosztevőket, uralma alá vegye a világot, és felállítsa igazságos kormányát (Máté Evangéliuma 24,29-30; Ézsaiás könyve 9,6; Jeremiás könyve 23,5; Jelenések könyve 19,11-21).

Csak az elmúlt 50 vagy 60 évben érte el az emberiség azt a mértékű fejlődést, hogy ma már képes elpusztítani magát. A hadászat (a vörös ló) mostanra már atombombákkal, ballisztikus rakétákkal, kémiai és biológiai fegyverekkel, és egyéb halálos technológiával rendelkezik.

A gazdagok - fekete lovukon - felelősek az elmúlt évszázad nagyobb háborúiért. Vagyonokat harácsolnak össze, és visszaélnek a vagyoni helyzetükkel: mindez pedig újabb háborúval fenyeget. A gazdagok - a még nagyobb gazdagság könyörtelen hajszolásával - felelősek azért is, hogy már az egész földre kiterjed a környezetszennyezés. A környezetszennyezés a modern technológia mellékterméke.

Utánuk következik a negyedik lovas, fakó lovon - a halál, minden formájában.

Így jön tehát az Apokalipszis négy lovasa, egészen végig, amíg Jézus vissza nem tér, és Magával nem visz bennünket mennyei otthonunkba. Előbb azonban még ítéletet bocsát a pokol és a föld gonosztevőire. Aztán újból eljön - Isten szentjeivel együtt -, és elpusztítja az Antikrisztust és egész seregét az armageddoni csatában. Majd ezek után Isten megtisztítja a földet, és felállítja örökkévaló királyságát, melyben Jézus fog uralkodni.

Melyik lovat tesszük meg befutónak? A biztos befutóra fogadjunk - fogadjuk be Jézust már most! Akkor biztosan követői között leszünk majd, mikor egy nap a fehér lovon visszatér, hogy igazságot szolgáltasson. Jézus „az út, az igazság és az élet" (János Evangéliuma 14,6). Kövessük Őt, és „megismerjük az igazságot, és az igazság megszabadít minket." (János Evangéliuma 8,32)"

(Joseph Candel, végső idők honlap)