Olasz karácsony

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. december 02. vasárnap

Az olasz karácsonyt nem lehet nem észrevenni. Az olasz otthonokban szobaméret? betlehemek díszelegnek, a nagyvárosokban pedig harisnyás pásztorok játszanak a dudájukon. Szenteste síel?k százai elemlámpával siklanak le az olasz Alpok lankáiról, hogy messzir?l is lehessen látni: Olaszországban karácsony van!

Levél a szülőknek és sorstál húzás
Az olasz gyerekek bőségesen el vannak látva ajándékozókkal: északon Szent Luca hozza az ajándékot, máshol a kisded Jézust várják, de az olasz hagyomány szerint eredetileg Befana anyó érkezik az otthonokba a kéményen át. Igaz ,az utóbbi évtizedekben, a média hatására a télapó, Babbo Natale is népszerű ünnepi szereplője lett a karácsonynak. Az olasz gyerekek azonban nem küldenek kívánságlistát a Mikulásnak, hanem egy igazán megható szokást követnek.

Szüleiknek levelet írnak, amiben elmondják nekik, mennyire szeretik őket. A levelet az anya vagy az apa tányérja alá teszik, aki a kedves üzenetet a karácsonyi vacsora alatt olvassa fel. A családi ünnepet egy másik régi hagyomány, a sorstál húzás is színesítheti. A családtagok egymás után húznak meglepetést egy díszes tálból, amibe korábban kisebb ajándékokat tettek.
A karácsonyi ajándékozás valódi napja azonban a szentestétől számított 12. nap, a Háromkirályok ünnepe, amikor a napkeleti bölcsek meglátogatták Jézust. Befana a kedves, öreg anyó aznap éjszaka érkezik, ajándékait pedig a gyerekek zoknijába rejti. 
 
Befana anyó és az ajándék
A legenda szerint a napkeleti bölcsek megálltak Befana kunyhójánál, hogy útbaigazítást kérjenek tőle. Megkérdezték a gyermekét gyászoló boszorkányt, hogy velük tart-e, de Befana visszautasította a meghívást. Később egy pásztor hívta, hogy tartson vele üdvözölni az újszölött Jézus, de a boszorkány ezúttal is nemmel felelt. Később, mikor besötétedett, Befana nagy fényt látott az égen. Ekkorra már tudta, hogy el kellett volna mennie a bölcsekkel. Ezek után összegyűjtötte halott gyermekének a játékait, majd a bölcsek és a pásztor nyomába eredt. De Befana sem az istállót, sem a bölcseket, de még a pásztort sem találta meg. Azóta is minden évben ilyenkor seprűjén keresi a kisded Jézust, mindhiába. Ezért évről évre Befana a Jézusnak szánt játékokat a jó gyerekeknél hagyja, a rosszaknak pedig egy darab szenet rak zoknijába.
 
Bor, pasta, basta!
Az olasz karácsony központi eleme azonban mégsem az ajándékozás, sokkal inkább a megterített asztal. Az ünnepi, húsmentes vacsorát, a canonet egy napig tartó teljes böjt előzi meg, de a vacsorán már jól lehet lakni spagettivel, különféle halételekkel, friss brokkolival, salátával és gyümülcsökkel. A menü régiónként más és más, de bor és valamilyen tésztaféle szinte biztosan lesz a fogások között. Néhány család akár húszféle halfajtát felvonultató menüt is eszik, Dél-Olaszországban pedig hagyományosan az úgynevezett héthal vacsorát tálalják.

Vacsora után a család az éjféli misére megy, ahol betlehemes játékot adnak elő. Sokan követik az éjféli misét tévén keresztül, vagy a helyszínen a Vatikánból, hiszen a misét a pápa tartja a Szent Péter Bazilikában. Karácsony napján délben, a pápa a karácsonyi üdvözletét és áldását a vatikáni palota térre néző erkélyéről mondja el.

Karácsony napján az ebéd a legfontosabb étkezés, jelentőségét a hossza is jelzi. A menüsor végeláthatatlan, állhat tortelliniből, kolbászból vagy bárányból, amihez burgonyát vagy lencsét tálalnak. Az édes szájú olaszok a főételek után sokfajta desszert közül válogathatnak. Különféle kuglófok, kandírozott gyümölcsökkel szórt kalácsok és nugátkrémes sütemények kerülnek ilyenkor terítékre. Az olaszok legmacerásabb, de talán legfinomabb, eredetileg virágcserépben sütött karácsonyi kuglófjáról, a panettonéról itt olvashat.

 

Ahány város, annyi szokás
Az olasz városok ünnepi fényekbe öltöznek, a nagyobb tereken és templomokban pedig betlehemi jászolt állítanak, ami az idősebbek körében fontosabb ünnepi jelkép, mint a karácsonyfa. Az olasz családok otthonukban is tartanak betlehemet, ami akár szobányi méretű is lehet, melyben a figurák fából készült, nagy műgonddal faragott alakok. A pásztorok betlehemi látogatásának hagyományát Nápolyban, Rómában és Dél-olaszországban is ápolják: a pásztorok Abruzzo régióból dudával és báránymellényben, lábukon fehér harisnyát viselve a hegyekből utaznak egy régi szokást követve, hogy a templomok előtti tereken játszanak dudájukon.

Karácsonyi látványosság bőven akad Olaszországban. Már messziről ki lehet szúrni Umbria régióban található hegy, a Monte Ingini tetején lévő 650 méter magas fát. Az óriási fa a világ legmagasabb karácsonyfájaként a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. A fa 700 égővel van kivilágítva és a tetején világító csillagot 50 kilométer távolságból is lehet látni. A fa fényeit minden évben december 7-én gyújtják meg.
Az Alpokban pedig, egy kicsit északabbra, Cortina s'Ampezzoban síelők nyújtanak nem mindennapi látványt: éjfélkor több százan siklanak le elemlámpával a kezükben a domboldalról az ünnep tiszteletére.

(origo)