Riasztó tudatlanság

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. november 06. kedd

Mikor tört ki az I. Világháború? Könnyen lehet, hogy 1800-ban. Esetleg 1950-ben. Mikor volt vége? 1910-ben. Vagy 1960-ban. Nem viccelünk, hanem egy felmérés szomorú tanulságait osztjuk meg.

Sokszor és okkal-joggal kritizálják a mindenkori magyar oktatási rendszert (mi sem vagyunk ezzel másként), ám az alighanem elképzelhetetlen lenne, ami most egy brit felmérés kapcsán kiderült. (Vagy csak mi lennénk túlzottan optimisták?)

A felmérésben történelmi ismereteikről kérdeztek 3000 (egészen pontosan 2998), Nagy-Britanniában élőt. A megkérdezettek közül a fiatal generáció elképesztő tudatlanságról tett tanúbizonyságot a British Future intézet elemzése szerint.

1800 és 1960 között?

A fiatalok 54 százalékának fogalma sem volt, mikor kezdődött az I. világháború, közel kétharmaduk pedig a háború lezárásának évét nem tudta megmondani.

A YouGov által lebonyolított felmérésben a válaszok 1800 és 1950 között szóródtak a háború kezdetére vonatkozóan és 1910 és 1960 között az utolsó évet illetően.

Nem csak fiatalokat kérdeztek, de az összes korcsoportot figyelembe véve sem sokkal rózsásabb a kép, hiszen közülük is csak a kétharmad tudta az évet (tehát nem a hónapot, ne adj Isten a napot) eltalálni. Nem meglepő, hogy a leginkább tájékozottak a 60 év felettiek voltak.

Hányan veszítették életüket?

„Az derült ki, hogy nem csak a fiatalok, de a szüleik sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel sem az I. világháborúról. Nem csak arról, hogy több ezer kenyai és indiai egység vett részt a britek oldalán a harcokban, de arról sem, hogy mely évben tört ki" – mondta a British Future igazgatója.

„A háború kitörésének 100. évfordulója nagy lehetőség az iskoláknak és a múzeumoknak is, hogy bővítsék a tudást" – tette hozzá Sunder Katwala.

A megkérdezett 16-17 évesek 12 százaléka úgy tippelte, hogy az I. világháború során kevesebb mint 10 ezer brit és nemzetközösségi katona esett el, miközben csak a somme-i csata első napján (!) 20 ezer brit veszítette életét. A veszteség csak a Somme-nál meghaladta a 419 ezer főt.

(kivultagasabb.blog.hu)